Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bør Stein Lillevolden radiomerkes?

SV vil radiomerke voldsmenn. Hva med å begynne med Stein Lillevolden?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV er er parti som utrettelig er i det godes tjeneste. Det skal de ha. I dag foreslår partiets medlem i justiskomiteen Inga Marte Thorkildsen (hun som ville forby den såkalte slankemobilen) å radiomerke voldelige menn som plager kvinner.

Overfor NRK innrømmer hun at forslaget er kontroversielt, og innser både praktiske problemer og at slik overvåking kan komme i konflikt med personvernet. Men justisdepartementet bør allikevel vurdere forslaget, mener stortingsrepresentanten.

Men er ikke Thorkildsens forslag litt for snevert. Hvorfor skal vi bare radiomerke de farlige forbryterne SV ikke liker?

Hvorfor ikke radiomerke alle voldsmenn, ikke bare de som slår kvinner? Hvorfor ikke radiomerke pedofile, serieranere, eller for den saks skyld folk som flere ganger er dømt for vold mot offentlig tjenestemann? Vil SV støtte radiomerking av Stein Lillevolden eller hans arvtagere?

En slik massiv overvåking vil bli praktisk, politisk og etisk vanskelig. I demokratiets ånd foreslår jeg derfor at hvert parti kan radiomerke en farlig gruppe hver. Her bør det jo nevnes at to partier, Senterpartiet og Kystpartiet, allerede har fått dette gjennom radiomerking av ulv og hval.

Frp ville nok fått problemer. Hvem skulle de puttet øverst på listen? Pedofile? Ransmenn? Språksvake asylsøkere med doble identiteter? Men de ville nok funnet ut av det. KrF kunne f.eks. krevd radiomerking av imamer. Og hvem vet, kanskje kvinnebebegelsen i Ap ville radiomerket Bjarne Håkon Hanssen for å sikre at han holdt seg i behøring avstand fra media?

Nok billige sleivspark. Det verste med Thorkildsens forslag om radiomerking er at det tar all oppmerksomhet vekk fra hennes langt mer vettuge forslag for å takle et alvorlig problem - voldelige menn som forfølger og slår kvinner.

Thorkildsen foreslår å åpne for fylkesvise besøksforbud. Et sterkt inngrep i friheten for voldsmannen, men ikke i nærheten av det panoptikon (sted hvorfra alt kan ses) radiomerking vil være. Hun foreslår også at voldsmannen utvises fra hjemmet i stedet for at kona må flytte på krisesenter. Dette fungerer med stort hell andre steder i verden.

En kan more seg over det historiske ironien i at SV krever mer overvåkning. Men Thorkildsens forslag om radiomerking bør forsvinne fra eteren snarest mulig. Et sivilisert samfunn behandler ikke mennesker som dyr, uansett hvor dyrisk de oppfører seg.

MERKEVARE?Noen vil sikkert radiomerke Stein Lillevolden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!