Bør sverge over Koranen

Koranen kan brukes for å få fram sannheten i rettssaker. For en muslim som har avlagt ed over sin hellige skrift vil det være uakseptabelt å lyve under en straffesak, sier juristen Abid Q. Raja (26) til Aftenposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den unge juristen med pakistansk bakgrunn er oppnevnt som medlem av Det kriminalitetsforebyggende råd. På fritiden er Raja talsmann for World Islamic Mission, en av landets største islamske menigheter med 5000 medlemmer og moské i Åkebergveien i Oslo.

- Vi må øke presset for å få folk til å snakke sant. I gjengmiljøene er man opptatt av respekt og ære. Selv her vil det medføre tap av sosial anseelse hvis man lyver etter å ha sverget over Koranen. Ingen vil helt og fullt stole på en muslim som har sverget løgnaktig over Koranen, sier Raja.

Han regner med at det vil være blandede reaksjoner på utspillet i muslimske miljøer. Han tror heller ikke at de mest hardbarkede kriminelle vil la seg påvirke av et slikt tiltak. Men i de fleste tilfeller vil bruk av Koranen være en fornuftig måte å legge press på vitner på, sier Raja.

Flere fagfolk er positive til utspillet, men peker samtidig på at det må være likebehandling av ulike religioner. Det går ikke an å ha en særordning der muslimer må sverge ved sin tro mens kristne slipper å sverge over Bibelen, påpekes det.

NTB

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer