- Bør utvises umiddelbart

Videoen av en norsk diplomat som sier hun «hater russere» vekker sterke reaksjoner i Russland. Nå krever en senator henne utvist fra Russland.

UTVIS: Senator Aleksej Pusjkov mener at den norske diplomaten bør kastes ut av Russland. Foto: Dmitry Dukhanin/Kommersant/Sipa/NTB
UTVIS: Senator Aleksej Pusjkov mener at den norske diplomaten bør kastes ut av Russland. Foto: Dmitry Dukhanin/Kommersant/Sipa/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En norsk diplomats opptreden på et hotell i Russland har vekket kraftige reaksjoner i vårt naboland i øst.

En video fra tidligere i sommer viser hvordan diplomaten skjeller ut to ansatte fordi rommet hennes var for dårlig vasket, og hun avslutter med å si «jeg hater russere».

Det norske utenriksdepartementet har «sterkt beklaget» hendelsen.

- Uttalelsene reflekterer på ingen måte norsk politikk eller norske holdninger overfor Russland og russere. Saken blir fulgt opp internt i departementet, skrev kommunikasjonssjef i UD, Tuva Raanes Bogsnes, i en e-post til Dagbladet.

RUSSLAND: Utenriksdepartementet beklager etter at en norsk diplomat ytret seg hatefullt på et hotell i Russland tidligere i sommer. Video: MASH Vis mer

- Anti-russisk hysteri

Det er ikke godt nok for enkelte russere, blant dem senator og tidligere leder for utenrikskomiteen i den russiske dumaen, Aleksej Pusjkov.

- Svaret burde ikke være politisk korrekt. Hun bør utvises umiddelbart fra Russland og, som et minimum, bør Oslo advares om at ethvert rasistisk angrep mot russiske statsborgere vil direkte påvirke arbeidet de norske diplomatene gjør i landet vårt, sier Pusjkov til det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Dagbladet har ikke lyktes i løpet av lørdagen å få en kommentar fra den aktuelle diplomaten.

- Jeg tror at hun uttrykte meningen til mange av sine kolleger, hvis man tar med i beregningen det anti-russiske hysteriet som nå karakteriserer mange vestlige land, sier Pusjkov.

Pusjkov har blant annet gjort seg bemerket de siste månedene, da han truet med å sende Moldova til «historiens skraphaug», etter at de forbød bruk av det russiske krigssymbolet «Z».

- Vurderer alternativer

- Det russiske utenriksdepartementet vurderer nå alternativer for hvordan de skal reagere på denne opprørende handlingen av hat, nasjonalisme og fremmedfrykt, skrev talsperson Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet på sin egen Telegram-kanal lørdag.

Zakharova antydet at Moskva vurderer å ilegge straff mot den norske diplomaten, med mindre Norges UD gjør det først.

- Det vil være det riktige å gjøre, la hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer