Bør vi forsikre oss selv og barna?

Professor i sosialmedisin Steinar Westin svarer deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):I 2005 ble professor i sosialmedisin Steinar Westin oppnevnt som leder av Helsedirektoratets ekspertgruppe som ser på sosial ulikhet i helse.

I dagens Dagbladet tar han et oppgjør med utviklingen - midt under valgkampen.

- Det er lett å forstå at folk vil forsikre seg. Men uten å ville det, legger vi med forsikringsbransjens inntog en tidsinnstilt bombe under den helsetjenesten de fleste av oss har vært så stolte av, sier Westin til Dagbladet.

Professoren mener forsikringsselskapene kynisk spekulerer i folks frykt for å ikke få den hjelpen de har krav på. En ny undersøkelse fra Synovate, som Dagbladet har fått av Gjensidige forsikring, viser at én av tre er «ganske» eller i «svært stor grad» bekymret for at helsevesenet skal svikte.

- Vi har nærmest tatt det for gitt at det norske helsevesenet ikke medvirker til at «Jørgen Hattemaker» får en tidligere død enn «Kong Salomo». Dette likhetsprinsippet er det bred politisk enighet om, men det nå være truet, sier Westin.

Westin har nylig skrevet forordet i en rapport om helseforsikringer utgitt av Manifest Analyse - en tenketank med tilhørighet på venstresida.

<strong>FRYKTER KLASSESKILLE:</strong> - Vi risikerer å få et samfunn hvor vi prioriterer de rikeste og de friskeste. Hvor det er lommeboka som bestemmer hva slags hjelp man får, sier professor i sosialmedisin ved Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU, Steinar Westin til Dagbladet. Foto: NED ALLEY
FRYKTER KLASSESKILLE: - Vi risikerer å få et samfunn hvor vi prioriterer de rikeste og de friskeste. Hvor det er lommeboka som bestemmer hva slags hjelp man får, sier professor i sosialmedisin ved Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU, Steinar Westin til Dagbladet. Foto: NED ALLEY Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer