Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bør vurdere ny Lund-kommisjon

Berge Furre reagerer sterkt på påstandene om ulovlig overvåking av Jens Stoltenberg.

SKJEDD MYE: - På 13 år har det skjedd så stor utvikling innenfor teknologien at man bør vurdere en ny gjennomgang av sikkerhetstjenesten. En ny Lund-kommisjon kunne vært en god idé, sier Berge Furre. Her fra en pressekonferanse da Lund-rapporten ble lagt fram. Foto: SCANPIX
SKJEDD MYE: - På 13 år har det skjedd så stor utvikling innenfor teknologien at man bør vurdere en ny gjennomgang av sikkerhetstjenesten. En ny Lund-kommisjon kunne vært en god idé, sier Berge Furre. Her fra en pressekonferanse da Lund-rapporten ble lagt fram. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): - Slike tjenester er ganske risikable i et demokrati og vi må følge den teknologiske utviklingen tett. Derfor er det viktig at denne saken blir rullet opp, sier SV-veteran Berge Furre.

Han satt i Lund-kommisjonen, som la fram Lund-rapporten i 1996. Rapporten avslørte en omfattende overvåkning av norske kommunister, sosialister og andre personer og grupper overvåkningstjenesten anså for å representere en trussel mot rikets sikkerhet.

Ulovlig overvåkning

- På 13 år har det skjedd så stor utvikling innenfor teknologien at man bør vurdere en ny gjennomgang av sikkerhetstjenesten. En ny Lund-kommisjon kunne vært en god idé, sier Furre.

I går kveld smalt nyheten om at Kripos etterforsker Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST). Ifølge TV 2 sjekker Kripos om FOST kan ha bedrevet ulovlig overvåkning av trafikken på datalinjene som tilhører departementene og Statsministerens kontor.

En sentral kilde sa seint i går kveld til Dagbladet at saken kan ha enorme dimensjoner.

- Alvorlig sak
Etter det Aftenposten erfarer har FOST blant annet sjekket nettsider som flere departementer og Statsministerens kontor har vært inne på. Dette er i strid med sikkerhetstjenestens instruks.

LUND-KOMMISJONEN: Sluttdebatt  i Stortinget om Lund-kommisjonens rapport om de hemmelige tjenestene. På tilhørerbenken sitter bl.a. overvåkningssjef Ellen Holager Andenæs (nr.2 f.h.), Berge Furre og Ketil Lund (nr. to f.v.).
Foto: SCANPIX
LUND-KOMMISJONEN: Sluttdebatt i Stortinget om Lund-kommisjonens rapport om de hemmelige tjenestene. På tilhørerbenken sitter bl.a. overvåkningssjef Ellen Holager Andenæs (nr.2 f.h.), Berge Furre og Ketil Lund (nr. to f.v.). Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg synes i utgangspunktet dette er en veldig alvorlig sak. Vi vet jo ikke ennå om dette er planlagt, men man blir jo urolig for at noen ønsker å sprenge de rammene de har, sier Furre.

- Hvem styrer landet?
Også forfatter og politiker Finn Sjue mener saken er alvorlig.

-
Her må vi ta forbehold inntil sannheten ligger på bordet. Men hvis bare halvparten av omfanget stemmer, er dette veldig alvorlig. Da reiser dette et viktig spørsmål: Hvem styrer landet?

Sjue viser til at sikkerhetstjenesten ikke skal gripe inn eller påvirke det sivile samfunnet.

- Jeg har også vanskelig for å forstå at dette er et uhell, sier han.

OVERVÅKET? Kripos etterforsker om Forsvarets sikkerhetstjeneste kan ha bedrevet ulovlig overvåking av statsminister Jens StoltenbergFoto: Scanpix
OVERVÅKET? Kripos etterforsker om Forsvarets sikkerhetstjeneste kan ha bedrevet ulovlig overvåking av statsminister Jens StoltenbergFoto: Scanpix Vis mer

Sjue vil likevel ikke trekke paralleller til overvåkingsskandalene som ble avslørt i Lund-kommisjonen.

- Det er for tidlig å se om dette er et politisk overtramp, sier han.

I fjor ga Sjue ut boken «Overvåket» sammen med Ronald Bye. Han mener det sivile samfunnet er naive i forhold til den teknologiske utviklingen.

- Jeg tror man er naiv og at naiviteten handler om mangel på kunnskap, sier Sjue. 


NAIV: - Jeg tror man er naiv og at naiviteten handler om mangel på kunnskap, sier Finn Sjue. Foto: SCANPIX
NAIV: - Jeg tror man er naiv og at naiviteten handler om mangel på kunnskap, sier Finn Sjue. Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media