Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bordet pirattrålere

Her går kystvakten ombord i tråleren «Joana».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I flere uker har den flaggløse tråleren som går under navnet «Joana» fisket i Smutthullet i Barentshavet. I natt gikk kystvakten ombord i skipet.

- Operasjonen startet i natt, og bordingslagene klarte å komme seg greit ombord på tråleren, sier sjefen for Kystvaktskvadron Nord Steve Olsen.

Mannskapet på pirattråleren skal ha satt seg muntlig imot kystvaktens ombordstigning, men det skal ikke ha oppstått fysisk håndgemeng.

Flaggløst

- Kystvakten går ombord for å finne ut nasjonalitet på fartøyet. Fartøyet har verken identifiseringsnummer eller påmalt hjemmehavn. I tillegg seiler det flaggløst. Kystvakten foretar derfor en visitasjon i dette øyeblikk, for å finne dokumenter som kan si noe om fartøyets identitet, sier Line Remme, Inforådgiver i Kystvakten til Dagbladet.no.

Fartøyet har ikke alltid vært kalt «Joana».

- Tråleren har vært registrert under navnet «Lootus» tidligere, og har blant annet vært registrert i Estland. Vi har også en lengre historie av fartøyet. Det har vært jaget fra land til land, med og uten kvoter, og nå er det altså havnet i Smutthullet, sier Olsen.

Alvorlig for Norge

PIRATJAKT: 02.50 i natt ble det flaggløse skipet ombordsteget. Foto: KYSTVAKTEN
PIRATJAKT: 02.50 i natt ble det flaggløse skipet ombordsteget. Foto: KYSTVAKTEN Vis mer

Båter som fisker uten kvote er et stort problem for Norge. Fisken disse båtene tar opp kommer i tillegg til kvoten vi er tildelt. Dette resulterer i overfiske som fører til at Norge får en lavere fiskebestand og reduserte fiskekvoter. Dette fører igjen til færre arbeidsplasser.

I går gikk Truls Gulowsen i Greenpeace ut og ytret et ønske om at Norge skulle reagere:

- Norge har forpliktet seg til å stoppe piratfiske i Barentshavet. Vi kan ikke la meningsløse smutthull i internasjonal lov, hindre oss å gjennomføre nødvendige tiltak for å få pirattrålere som denne til å slutte å fiske ulovlig av den allerede nesten ødelagte fiskebestanden.

På høy tid

I dag sier han i en pressemelding at det er bra at det vises handlekraft.

- Det er på høy tid. Hva ville skjedd om ikke offentligheten hadde fått vite om dette fartøyet, spør Truls Gulowsen i Greenpeace.

Kystvakten kommer til å være ombord i tråleren til de finner dokumenter som kan bestemme piratenes identitet.

image: Bordet pirattrålere
JAKT I SMUTTHULLET: Kystvakta er fortsatt ombord.
NORGES SONER: Pirattråleren befinner seg i Smutthullet.