REAGERER: Selfangstinspektør Odd F. Lindberg anmelder advokat Carl Bore til Advokatforeningen etter krangelen om Breivik-advokat Geir Lippestads nye bok. Foto: Sverre Chr. Jarild / NTB scanpix
REAGERER: Selfangstinspektør Odd F. Lindberg anmelder advokat Carl Bore til Advokatforeningen etter krangelen om Breivik-advokat Geir Lippestads nye bok. Foto: Sverre Chr. Jarild / NTB scanpixVis mer

- Bore fremsatte påstand om at Breivik var «psykisk syk». Det var nytt for meg

Selfangstinspektør Odd F. Lindberg klager advokat Carl Bore inn for Advokatforeningen etter krangelen om Breivik-advokat Geir Lippestads nye bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Klagen er datert 30. april, og oppdatert med enkelte formalia i dag.

Den ble sendt inn få timer etter at den profilerte advokaten Carl Bore deltok i diskusjonsprogrammet Dagsnytt Atten, og lyder slik:

«Psykisk syk» «Undertegnede, Odd F. Lindberg, anmelder forfatter og advokat Carl Bore, til advokatforeningen. Saken gjelder innslag i Dagsnytt Atten, P2 30.4.d.å. der vedkommende tok til orde mot at Anders Behring Breivik ble utlevert i advokat Geir Lippestads bok. Dette var et nobelt trekk.

Da det var sagt fremsatte Bore påstand om at Breivik var sit: «psykisk syk». Det var nytt for meg. Alle som fulgte saken må ha fått med seg at det var et tema under domstolsforhandlingen, men domstolen kom til noe annet.

Ber advokatforeningen vurdere om uttalelsen er i tråd med god advokatetikk.»

- Jeg ble sjokkert da han sa det han sa. Jeg reagerte sporenstreks. Han var så veldig opptatt av å verne om faktumet at advokater har taushetsplikt om sine klienter, og jeg stusset over at han sa at Breivik var psykisk syk, sier Lindberg til Dagbladet.

Breivik ble, etter mye om og men, erkjent strafferettslig tilregnelig og dømt til forvaring i Oslo tingrett.

- Har misforstått Carl Bore mener Lindberg har misforstått.

- Hvis tilregnelig hadde betydd frisk, så hadde man kalt vedkommende frisk. Tilregnelig betyr i praksis bare at man ikke er psykotisk, og utelukker ikke andre psykiske lidelser, sier Bore til Dagbladet.

KRITISERTE: Advokat Carl Bore var ikke imponert over Geir Lippestads bok, der han blant annet skriver om tida som forsvarer for Anders Behring Breivik. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
KRITISERTE: Advokat Carl Bore var ikke imponert over Geir Lippestads bok, der han blant annet skriver om tida som forsvarer for Anders Behring Breivik. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Når det gjelder domfeltes helse, konkluderer den første rettssakkyndige rapporten med psykose og utilregnelighet. Den siste konkluderer med tilregnelighet men påviser likevel to andre psykiske diagnoser. Også statsadvokaten la som kjent til grunn psykose og utilregnelighet. Rapportene kan leses av alle på nettet, sier Bore.
 
- Dommens konklusjon om tilregnelighet er etter mitt syn ingen friskmelding av domfelte, og man må nødvendig ikke være enig i dommen heller, da det foreligger faglig støtte til og med for et standpunkt om utilregnelighet og psykose.

Vakte reaksjoner Geir Lippestad ga torsdag 18. april ut boka «Det vi kan stå for», hvor han blant annet tok opp sin tid som Breiviks forsvarer. Flere advokater har kritisert Lippestad etter boka. En av dem er Carl Bore, som til Dagbladet sa:

- Lippestads bok er ikke bare en utlevering av klienten og av fortrolige samtaler. Dette svekker også tilliten til advokater. Folk flest må kunne ha tillit til at de kan snakke fortrolig med sin advokat. Jeg synes ikke boka burde vært utgitt.  

Lippestad svarte:

- Jeg holder meg langt innenfor det som er godt advokatetikk. Jeg registrerer at Bore har en annen oppfatning.

LANSERTE BOK: Det har vært stor interesse for boka til advokat Geir Lippestad. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
LANSERTE BOK: Det har vært stor interesse for boka til advokat Geir Lippestad. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer