Politigranskingen:

Borer i Riksadvokatens rusforeningsmedlemskap

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud har fått flere spørsmål om sitt medlemskap i Norsk Narkotikapolitiforening av utvalget som gransker politiets forhold til foreningen.

VAR MEDLEM: Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud var medlem av Norsk Narkotikapolitiforening i 25 år. Foto: Thomas Brun / NTB
VAR MEDLEM: Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud var medlem av Norsk Narkotikapolitiforening i 25 år. Foto: Thomas Brun / NTB Vis mer
Publisert

Det viser et brev Dagbladet har fått innsyn i.

Brevet, som ble sendt 8. juni, er en del av den pågående politigranskingen som ble vedtatt i fjor sommer.

Granskerne skal blant annet vurdere om ansatte i politiet har utvist god rolleforståelse i sitt forhold til den private interesseorganisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF).

Som en del av sitt arbeid har de også stilt spørsmål til riksadvokat Jørn Sigurd Maurud. Slik VG har omtalt var Maurud selv medlem av NNPF i 25 år, men meldte seg ut fordi han ikke delte foreningens ruspolitiske syn.

- Utover å motta foreningens medlemsblad, har jeg i min medlemstid ikke vært «aktiv» eller deltatt på foreningens arrangementer, sa Maurud til avisa.

«Hva var bakgrunnen for at du meldte deg inn i NNPF», lyder ett av spørsmålene Maurud blir bedt om å svare på.

NNPF har vært en tydelig stemme for å beholde en streng straffelinje på rusfeltet, og var motstander av Solberg-regjeringens forslag til rusreform - som ble nedstemt på Stortinget.

Fikk du med deg? NNPF protesterer på politigranskingen: «Et inngrep»

Spørsmål om innhold i medlemsblader

Rolleforståelsesutvalget vil blant annet også vite:

  • Hvorfor Maurud, slik han selv har hevdet, aldri har deltatt på foreningens arrangementer
  • Hva han tenker om at Tor-Aksel Busch, den tidligere riksadvokaten, holdt taler på nær samtlige av NNPFs utdanningskonferanser. Busch har også blitt utnevnt som æresmedlem av foreningen.
  • Hvordan Maurud vurderer betydningen av en angivelig «usaklig og nedlatende tone» overfor meningsmotstandere og en «usympatisk» omtale av rusavhengige i NNPFs medlemsblader - som Maurud har mottatt som medlem av foreningen

Utspill om ulovlig ransaking

Utvalget går også inn på politiets tvangsmiddelbruk, som for eksempel ransaking, i mindre narkotikasaker.

Slik Dagbladet har omtalt konkluderte Riksadvokaten etter en undersøkelse med at deler av denne praksisen har vært preget av systematiske feil og mangler.

Undersøkelsen ble iverksatt etter at det, under diskusjonen av den foreslåtte rusreformen, kom fram at det hersket misforståelser rundt politiets adgang til å bruke tvangsmidler mot rusbrukere.

STØRE-NEI: Jonas Gahr Støre flagget endelig syn i rusreform-debatten: Han støtter ikke generell avkriminalisering av narkotika. Vis mer

I brevet til Maurud viser granskingsutvalget til uttalelser i denne diskusjonen fra statsadvokat Geir Evanger, som også er nestleder i NNPF.

De peker på at funnene etter undersøkelsen «sammenfaller med Evangers uttrykte rettsforståelse», med andre ord at han har tolket loven feil.

Utvalget vil deretter vite hvilke forhold Maurud tror kan ha forårsaket ulike forståelser i politi og påtale av hva politiet har lov til å gjøre når de mistenker noen for bruk av narkotika.

Narkokurs

Deretter dreier spørsmålene seg over på «Tegn og symptomer», som er navnet på både et kurs i regi av NNPF og et fag ved Politihøgskolen.

Selv om de ikke formelt har noe med hverandre å gjøre, er formålet det samme: Å gjøre tjenestepersoner rustet til å vurdere om noen er påvirket av rusmidler.

«Kilder har påstått for utvalget at Tegn og symptomer-metodikken kan ha hatt betydning for politiets ransakingspraksis, hva er dine tanker om den påstanden?» spør utvalget.

De vil også vite om Maurud har kunnskap om NNPFs eventuelle rolle i politiets bruk av denne metodikken, og hva han tenker om at NNPF har holdt kurs om dette for offentlige og private aktører.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer