PÅ GRUNN: En borerigg fra oljeselskapet Shell har gått på grunn utenfor kysten av Alaska. Foto: U.S. Coast Guard/Reuters/NTB Scanpix
PÅ GRUNN: En borerigg fra oljeselskapet Shell har gått på grunn utenfor kysten av Alaska. Foto: U.S. Coast Guard/Reuters/NTB ScanpixVis mer

Borerigg på grunn med 600 000 liter olje om bord

Slet seg fra redningsbåtene i sterk storm og grunnstøtte ved øy utenfor kysten av Alaska.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Myndighetene frykter for miljøkonsekvensene etter at en større borerigg fra oljeselskapet Shell har grunnstøtt ved øya Kodiak utenfor kysten av Alaska i en kraftig storm, melder Anchorage Daily News.

Mannskapet om bord er evakuert og redningsarbeide pågår.

Boreriggen ble forsøkt berget i havn av to redningsbåter, da ulykken inntraff. Riggen slet seg fra redningsfartøyene i det voldsomme uværet, med vinder opp mot 113 kilometer i timen og elleve meter høye bølger.

På grunn Det tok ikke lang tid før boreriggen gikk på grunn ved den ubebodde øya utenfor kysten av Alaska.

Om bord skal det være rundt 600 000 liter med drivstoff av ulike sorter, samt smøreolje, men det er foreløpig ikke rapportert om utslipp, skriver Expressen.

- Vi skal nå forsøke å berge fartøyet og håndtere eventuelle utslipp, uttalte Shane Montoya ved den amerikanske kystvakten på en pressekonferanse i dag.

Shell-kritikk Mannskapet på 18 er alle brakt i sikkerhet. Det ble vurdert som for farlig at de skulle bli værende om bord i boreriggen.

Amerikanske miljøorganisasjoner har kritisert Shells planer om å bore etter olje i stor skala i området utenfor Alaska, hvor dyrelivet hevdes å være sårbart.

SLET SEG: Stormen ble for sterk da de to redningsfartøyene forsøkte å dra boreriggen i sikkerhet. Foto: U.S. Coast Guard/Reuters/NTB Scanpix
SLET SEG: Stormen ble for sterk da de to redningsfartøyene forsøkte å dra boreriggen i sikkerhet. Foto: U.S. Coast Guard/Reuters/NTB Scanpix Vis mer