Boret svart for 19 mill

Fire tannleger i Oslo er politianmeldt etter at de unnlot å opplyse om 19 millioner i inntekter fra pasienter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Oslo likningskontor har anmeldt de fire for å ha undratt 19,3 millioner kroner fra beskatning fra 1992 og fram til 2001. De fire ble avslørt i en omfattende skatteaksjon som avdekke stor stil av svarte inntekter i tannlegebransjen i Oslo.

10 millioner forsvant

Tannlegene skal ikke ha oppgitt alle inntektene de hadde fra virksomheten sin, men latt pengene fra pasienter gå rett i egen lomme. Tannleger er ikke påbudt å ha kassaapparat, noe som enkelte tannleger kan ha oppfattet som et fristende skattehull de ikke vil tette, men heller utnytte.

Det alvorligste tilfellet av skatteunndragelser er skal en 47 år gammel tannlege stå bak. I løpet av ni år mener Oslo likningskontor at han unnlot å fortelle om inntekter på 9,6 millioner kroner. De tre andre tannlegene skal ha unndratt henholdsvis 4,5, 3,1 og 2,1 millioner kroner fra beskatning.

- Jeg kan bekrefte at tre tannleger etterforskes av finans- og miljøkrimseksjonen ved Oslo politidistrikt. De etterforskes for blant annet brudd på regnskapsloven, ligningsloven og folketrygdloven, sier politiadvokat Beate Brinch Sand til Dagbladet.no.

Den siste saken er etterforsket av Økokrim.

La alle kort på bordet

Tre av tannlegene har erkjent delvis straffskyld, mens en har lagt alle kortene på bordet og får sin sak opp i Oslo tingrett om ikke lenge.

- Påtalemyndigheten har begjært tilståelsesdom, og har lagt ned påstand om 90 dager ubetinget fengsel for den 48 år gamle tannlegen, sier Brinch Sand til Dagbladet.no.

Strafferammen for forholdene tannlegene er siktet for er inntil seks års fengsel.

 • Oslo likningskontor mener tannlegen som er anmeldt for å ha unndratt nær 10 millioner fra beskatning, skal ha operert med to regnskap. Et offisielt og et uoffisielt.
 • Tannleger er ikke momspliktige. Dermed trenger de heller ikke kassaapparat, noe som gjør det mulig å ta betalt av pasienter uten å gi kvittering.
 • Den 39 år gamle tannlegen som etterforskes av Økokrim skal for noen år siden ha hatt over to millioner i inntekt, men senere har den sunket til 0. Likevel var han i 2002 registrert med over 700 000 i formue og han eier et selskap som eier eiendom for flere millioner.

  Tilleggsskatt og straff


  Alle tannlegene er allerede skjønnslignet og ilagt tilleggsskatt på inntil 60 prosent på deler av beløpene som er unndratt beskatning.

  - De som ikke har levert selvangivelse er ilagt 30 prosent tilleggsskatt. De som har levert, men som ikke har oppgitt alle inntektene sine, kan ilegges 60 prosent tilleggsskatt, sier avdelingsdirektør Jan Egil Kristiansen ved Oslo likningskontor til Dagbladet.no.

  Det er ventet at det om kort tid vil bli tatt ut tiltale mot de tre tannlegene som bare har erkjent delvis straffskyld i saken. Om de blir funnet skyldig risikerer de alle ubetinget fengsel.

:</B> Svarte tenner ble hvite penger for de fire tannlegene i Oslo som boret uten å skatte av omsetningen.