Borettslag i Trondheim terroriseres av måker

- De kommer som små bombefly og angriper oss, sier fortvilt beboer, som ikke får fjerne egg i nabolaget siden måkene er fredet på lik linje med ulv og bjørn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Måkene i Trondheim angriper barn, skiter i maten til restaurantgjester og jager bort folk.

- Særlig barna er redde og tør nesten ikke gå utendørs lenger, sier Heidi Wiedemann, beboer ved Midteggen borettslag på Saubstad i Trondheim.

I forrige uke oppdaget Wiedemann at måker hadde lagt reir i en blomsterkasse på tunet.

- Et av barnebarna mine kom inn med egg, og jeg skjønte at måkeparet vårt hadde flyttet inn skikkelig, sier Wiedemann, som er medlem av tunutvalget. 

Hun ringte både Mattilsynet i Trondheim og miljøetaten i kommunen og fortalte at barn i området ble angrepet av måkene. Men beskjeden var klar: måkene er utrydningstruet og kan ikke røres.

- Like etterpå hørte jeg et forferdelig bråk utenfor. To av barna i borettslaget, en gutt på to år og ei jente på fem ble skikkelig angrepet av måkene. De ble helt stive av skrekk og hylte fælt, sier Wiedemann.

Skremmer bort Måkene er svært aggressive og opptrer alltid på samme måte når noen beveger seg i området, forteller hun.

HAR LAGT REIR: I Midteggen borettslag på Saupstad i Trondheim har måker lagt reir i en blomsterkasse på tunet. Barna er redde for måkene og mange tør ikke gå ut lenger. Her inspiserer (fra venstre) Dilan Acar (13), Emre Ali Yayan (8) og Kimberly Valasquez (10) eggene. Foto: Ole Morten Melgård
HAR LAGT REIR: I Midteggen borettslag på Saupstad i Trondheim har måker lagt reir i en blomsterkasse på tunet. Barna er redde for måkene og mange tør ikke gå ut lenger. Her inspiserer (fra venstre) Dilan Acar (13), Emre Ali Yayan (8) og Kimberly Valasquez (10) eggene. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

- De kommer som små bombefly og angriper oss. De flyr ned mot hodet, gneller og prøver å skremme oss bort, sier Wiedermann.

- Vi voksne vet jo at de ikke er farlige, og at vi i verste fall risikerer å få sår i hodet. Men barna vet jo ikke dette, de er vettskremte og tør nesten ikke gå ut og leke lenger. Til og med tøffe ungdommer er redde, sier Wiedemann, som har to barnebarn på fire og et halvt og to år. De kan ikke lenger gå alene utenfor når de besøker bestemor.

- Om tre uker klekker eggene, og når det kommer måseunger blir det enda skumlere her. Og måkene trekker til seg enda flere måker, de samler seg når det blir mye lyd - og da blir det enda mer skremmende. Hvis det skal fortsette slik resten av sommeren, har jeg ikke spesielt lyst til å være lovlydig og la reiret ligge i fred, sier hun.

Wiedemann har nå søkt kommunen om lov til å fjerne eggene før de klekkes, av hensyn til barna.

- Flere og frekkere Også i Trondheims paradegate, Nordre gate, er hekkende måker i ferd med å jage bort folk, ifølge Adresseavisa.

- De flakser mellom bodene, og stuper innunder takene. Det virker som om de er blitt både flere og frekkere. Du kan ikke sette fra deg en kasse med moreller uten å passe på den som en smed. Ellers er måkene oppi den med en gang. Det hender vi må kaste frukt og grønnsaker. Og de skiter. Forleden var det en mann som sto her, i fin dress. Kanskje skulle han i bryllup. Så får han diger kladas i hodet. Det rant nedover, sier Unni Grytbakk til avisa.

Ved restaurantene på Solsiden i Trondheim sentrum flyr måkene lavt over uteserveringene, og setter seg i parasolltoppene og oppå varmelampene. De speider og følger med. Når en gjest reiser seg for å kjøpe drikke, kan de stupe ned på bordet og plukke med seg mat, forteller Ingrid Dørum og Guro Viddal, servitører ved en av restaurantene på Solsiden.

- En av kokkene hadde kjøpt seg en pizza. Han gikk for å hente seg vann. Da dukket en måke ned i pizzaen og dro osten utover. Det har også hendt at en måke har gjort fra seg i pizzaen, sier de til Adresseavisa.

Leter etter mat Forsker Per Gustav Thingstad avviser overfor Adresseavisa at måkebestanden har økt totalt. Måkene trekker i større grad enn tidligere mot byene, påpeker han.

- De kommer for å finne mat. Tradisjonelt har måkene funnet næring ved fiskemottakene langs kysten. Men de er for en stor del lagt ned. I byene derimot, er det blitt lettere å finne mat. Matrester og søppel tiltrekker måkene. Og det er ikke særlig lurt å mate måker i byen, sier Thingstad.

Særlig fiskemåken herjer i Trondheim, mener han.

- Denne arten hekker her i landet, og Norge har et spesielt ansvar for å bevare fiskemåken. Å skyte måker ville uansett ikke være en løsning. Måkene kan fly fra Helgelandskysten til Trøndelag på en dag, de er nærmest nomader. Så nye måker ville raskt kommet inn i byen, sier forskeren til avisa. 

Totalfredet Luftrom og gater er ikke invadert av en hær agressive og kebabsultne måker — selv om det virker slik.

VIL HA MÅKENE VEKK: Beboerne ved Midteggen borettslag på Saupstad i Trondheim har sendt søknad til kommunen om å få lov til å fjerne måseeggene før de klekkes. Foto: Ole Morten Melgård
VIL HA MÅKENE VEKK: Beboerne ved Midteggen borettslag på Saupstad i Trondheim har sendt søknad til kommunen om å få lov til å fjerne måseeggene før de klekkes. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

Fra 1. april i år er den meste vanlige «bymåka» - fiskemåke - totalfredet i fem år. Konsekvensen er at du må gjennom samme søknadsprosessen som å felle en ulv eller bjørn dersom du vil fjerne et egg fra måkereiret for å gå i fred i rundt ditt eget hus.

- Bakgrunnen for fredingen er bestanden av flere måkeartene er drastisk  redusert de siste åra, og har havnet på den såkalte rødlista over truede dyre- og fuglearter. Det gjelder også fiskemåke. En betydelig del av den gjenværende bestanden trekker inn i landet fordi livsvilkårene ved kysten er betydelig forverret med bygging og båttrafikk.  Dessuten spiser måkene hva som helst og greier seg inne i byene, sier rådgiver Magnus Irgens i Direktoratet for naturforvaltning til Dagbladet.

MÅ PASSE PÅ: Heidi Wiedemann i Midteggen borettslag tør ikke la barnebarnet Kevin Wiedemann Sørli (2) sitte alene i sandkassa og leke.Foto: Ole Morten Melgård
MÅ PASSE PÅ: Heidi Wiedemann i Midteggen borettslag tør ikke la barnebarnet Kevin Wiedemann Sørli (2) sitte alene i sandkassa og leke.Foto: Ole Morten Melgård Vis mer