Borettslag våknet opp til dette synet: Tagget over de med mørk hudfarge

Antirasistisk senter: - Den siste tida har Holmlia i Oslo sett flere tilfeller av rasistiske holdninger.

- HATKRIMINALITET: Natt til fredag ble et skiltet ved Lusetjernveien på Holmlia tagget ned. Alle tegningene av barn og voksne med mørk hud ble fjernet. Skiltet representerer befolkningen i bydelen, og Antirasistisk senter kaller handlingen for hatkriminalitet. Foto: Benjamins minnefond
- HATKRIMINALITET: Natt til fredag ble et skiltet ved Lusetjernveien på Holmlia tagget ned. Alle tegningene av barn og voksne med mørk hud ble fjernet. Skiltet representerer befolkningen i bydelen, og Antirasistisk senter kaller handlingen for hatkriminalitet. Foto: Benjamins minnefondVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag våknet beboerne i Nordre Åsgården borettslag på Holmlia i Oslo til dette synet. Skiltet, som representerer fellesskap og stolthet for innbyggerne i borettslaget, har blitt tagget ned. Alle som ble tagget over hadde mørk hudfarge.

På andre siden av Holmlia dekker den samme spraylakkeringen et skilt utenfor bygget hjelpeorganisasjonen «Refugees Welcome Norway» disponerer. Huset, som benyttes av flyktninger og asylsøkere i bydel Søndre Nordstrand har også fått påklistret klistremerker med beskjeden «refugees not welcome».

Benjamins Minnefond reagerte på hendelsen, og delte bildet på sin Facebook-side med teksten:

«Like ved Benjamins hjemsted, like ved skolen han gikk på, våknet folk opp til dette. Alle svarte/brune er fjernet … »

17 år har gått siden 15 år gamle Benjamin Hermansen ble knivstukket og drept av nynazister ved nærbutikken på Holmlia. Borettslaget på Lusetjern ligger like ved Hermansens hjemsted. Bare et steinkast unna, ligger skolen han gikk på.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra minnefondet, men har ikke lykkes.

- Helt fryktelig
Holmliainitiativet jobber for at alle som bor på Holmlia, spesielt barn og unge, skal føle seg inkludert i lokalmiljøet. Kathrine Sund-Henriksen, som er leder for initiativet, reagerer sterkt på hærverket.

- Det er helt fryktelig. Dette er ikke verdier som vi opplever at noen på Holmlia står for, sier hun.

Sund-Henriksen forteller at flere mistenker at de som står bak hærverket ikke er fra Holmlia.

- På Holmlia er vi opptatt av at alle er like mye verdt, uavhengig av hudfarge, sier hun.

Både Sund-Henriksen og Antirasistisk Senter bekrefter overfor Dagbladet at beboerne på Holmlia har opplevd noe nynazistisk propaganda i det siste.

- Vi synes det er veldig trist. Vi har en historie med Benjamin som gjør det ekstra sårt. Kanskje det er derfor de har valgt oss ut. Det som er sikkert er at samfunnet på Holmlia står samlet mot dette, sier Sund-Henriksen.

Hun legger til at de aller fleste som bor på Holmlia synes det er veldig positivt med folk som har forskjellig bakgrunn, og understreker at nynazister ikke er velkomne i nærmiljøet.

Rasistiske holdninger

Shoaib Sultan er ansatt som rådgiver med ansvar for kartlegging av høyreekstreme miljøer hos Antirasistisk Senter i Oslo. Ifølge ham har Holmlia sett flere liknende episoder den siste tiden.

- Vi ser mer av dette, både i form av tagging og nynazistiske løpesedler som blir lagt i postkassene til folk. Det er en skremmende og problematisk trend som jeg synes det er viktig å følge med på, sier han.

Senteret vet ikke hvem som fronter handlingene, men hevder at det er noen med tydelige rasistiske holdninger og meninger.

- Det er noe med at noen har valgt seg ut en tegning og krysset bort hver eneste person med mørk hudfarge. Til og med en baby som er tegnet i armene på moren sin. Det gjør hele situasjonen ubehagelig, sier Sultan.

Barn blir redde

Ekstra skremmende og problematisk er taggingen ifølge Sultan fordi skiltet reflekterer Holmlia slik det er.

- Med skiltet på Holmlia handler det om at mange barn går forbi og ser beskjeden på vei til skolen. Det er ekstra skremmende og problematisk at noen tagger på denne måten fordi skiltet reflekterer Holmlia som det er her: En god blanding folk som lever godt sammen, sier Sultan.

Sultan sier han har mange venner med barn som bor i området. Foreldrene sier at barna blir skremt av hatytringene.

- Skiltet reflekterer Holmlia

Ifølge nestleder ved Antirasistisk Senter, Mari Linløkken, er malingen nå fjernet. Likevel mener hun problemet ligger i at taggingen uttrykker at folk med andre hudfarger ikke er velkomne i bydelen.

- Her ute er befolkningen veldig blandet, og vi som bor her tenker ikke ytterligere over det. Vi har ingen problem med det, og hvis det er noen som bor her som føler de har rett til å gjøre det, bør de ikke bo her. Nå er vi bare engstelige for at dette er en virksomhet som kommer til å eskalere, sier hun.

Handlingen vekker varsellamper hos Linløkken, som mener den er et tegn på at rasismen har vendt tilbake til bydelen.

- Å spraye på et skilt skader ingen fysisk, men det svekker følelsen av trygghet. Det bor mange barn og unge i borettslaget, og det er synd at de må få den beskjeden i fleisen på vei til skolen.

- En form for hatytring

Linløkken sier er beskjeden en form for hatytring.

- Jeg er litt på vakt, rett og slett fordi jeg tror taggingen kan være tegn på at det vokser fram mer hat i samfunnet. Jeg er bekymret for at hatet på internett gjør at noen individer føler de har rett til å handle på følelsene sine, sier hun.

Sultan bekrefter at utrygge miljøer skaper motreaksjoner.

- Vi vet at fra kort tid etter drapet på Benjamin at det var mange nynazister i området for å skremme ungdommene. Det er viktig at det ikke skjer igjen.

Dagbladet har ikke lyktes med å komme i kontakt med Nordre Åsgården borettslag.