Borettslag vant over Jern-Erna

Beboerne i et borettslag i Oslo har slått juridisk knockout på Kommunaldepartementet og statsråd Erna Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jørgen Tangnes

Høyesterett har nemlig slått fast at departementet har tolket den såkalte leiegårdsloven feil.

Etter en fem år lang prosess i rettskverna får beboerne lov til å kjøpe blokka de bor i på Skøyenåsen utenfor Oslo. Dommen vil skape presedens.

Beboerne vant også i lagmannsretten. Da skrev de et brev til statsråd Solberg med bønn om at saken ikke ble anket. Jern-Erna sto imidlertid på sitt, og anket til Høyesterett.

Seieren ble fredag kveld feiret med stor fest på Nordre Skøyen hovedgård.

- Mange ganger i løpet av prosessen har vi hatt lyst til bare å kaste inn håndkleet, men advokatene våre har hele tida hatt klokkertro på at vi ville vinne til slutt, forteller styreleder i borettslaget, Wencke Harms.

Hun kan ikke rose advokatene, Knut Sannem og Jan Erik Nielsen, nok.

Også de var med på festen for å feire seieren.

Kraftig husleieøkning

Thrilleren startet da Eiendomsselskapet Aristo overtok blokka i 1998, og valgte å sette opp husleia med opptil 140 prosent. Beboerne protesterte. Bystyret var på beboernes side i saken om forkjøpsrett, men dette omgjorde Fylkesmannen, et vedtak som fikk støtte i departementet.

58 av beboerne i de 60 leilighetene tegnet andeler i borettslaget, og ble med på rettssaken. Hadde de tapt, ville de i beste fall blitt vanlige leietakere igjen.

Harms forteller at til å begynne med var beboerne veldig sammensveiset.

De hadde en enorm kampvilje. Etter som tida gikk, forsvant litt av gløden.

- Det nytter liksom ikke å stå på barrikadene og kjempe om noe som skal avgjøres i en rettssal. Vi tør nesten ikke tro det ennå.

Kunne ikke selge

Det fantastiske i denne saken er jo at den jevne nordmann faktisk kan ta opp kampen mot selveste staten - og gå av med seieren, sier Harms.

Konsekvensene ville ha blitt enorme om staten hadde vunnet saken. Da hadde Aristo kunnet kreve inn restanseleier for hele perioden. Wencke Harms selv hadde plutselig skyldt de nye eierne bortimot 200000 i leie.

Harms tror at eiendomsselskapet som skrudde opp leia i 1998, nå angrer dyrt på det de gjorde.

- Hvis de hadde ventet i tre år før de la på husleia, hadde fristen for forkjøpsrett vært ute, og vi hadde sittet maktesløse, ler Harms.

FEIRET SEIEREN: Etter en fem år lang prosess i rettskverna får beboerne lov til å kjøpe blokka de bor i på Skøyenåsen utenfor Oslo. Fra v. Åsmund Lehne, Frøydis Lehne og styreleder i borettslaget, Wencke Harms.