Borettslagsleder fikk leilighet for 20 000

En leilighet ble solgt til borettslagslederen for 20 000 kroner. Nytt kjøkken til lederen kostet 70 000 kroner. Seminarer for styret ble lagt til Kiel og London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem personer knyttet til det tidligere borettslagsstyret i Granberg borettslag på Bjørndal i Oslo er saksøkt av det nåværende styret for å ha misbrukt borettslagets midler. Det nye styret krever til sammen rundt 1,6 millioner kroner fra dem som satt i styret mellom 1997 og 1999.

Pengene borettslaget mener er misbrukt, skal i hovedsak ha vært husleiepenger, i tillegg til stønadsmidler fra Husbanken, Oslo kommune og flyktningetaten.

Saksøkerne mener penger forsvant uten å bli regnskapsført og at borettslagets økonomi og styremedlemmenes privatøkonomi ble rørt sammen. De mener også at en rekke utgifter må tilbakebetales.

I dag begynner saken, som skal gå i fem uker for Oslo tingrett.

Gulv i bomberommet

Dette er noen av kravene:

Styrelederen fikk kjøpe sin leilighet i borettslaget for bare 20000 kroner, med styrets godkjennelse i 1995. Hun solgte den seinere for 738000 kroner. Det nye borettslagsstyret krever over 300000 kroner i erstatning.

Saksøkerne krever tilbake rundt 300000 kroner som saksøkerne mener har forsvunnet.

Da styrelederen fikk skadedyr på kjøkkenet, fikk hun styrets vedtak på å kjøpe nytt kjøkken for borettslagets penger. Dette kostet over 70000 kroner, noe borettslaget nå krever å få tilbake.

Styret i borettslaget foretok flere reiser. Dette beskrives av de sakssøkte som seminarer med faglig innhold, men flere beboere beskriver turene som heisaturer. Borettslaget vil ha penger tilbake.

Borettslaget fikk møbler av en giver til et loppemarked. Dette skal det ha blitt laget et fiktivt bilag for, som viste at borettslaget hadde betalt 46000 kroner for møblene. Dagbladet var i går kontakt med giveren, som bekrefter at han aldri mottok noen penger. Det vil under rettssaken bli framlagt bilag som viser at borettslaget la nytt gulv i bomberommet. Men undersøkelser skal ha vist at ingenting var gjort.

Saksøkerne krever å få tilbake penger for innkjøp av datautstyr, kopimaskin og faksmaskin, som styremedlemmer brukte privat.

- Ført bak lyset

Et av styremedlemmene som satt i det gamle styret, forteller at han reagerte på flere forhold før han trakk seg ut. Dette styremedlemmet er ikke blant de saksøkte.

- Alle var fornøyde i begynnelsen, og masse penger kom inn, men pengene ble ikke styrt bra. Noen i styret gjorde som de ville. De glemte at et borettslag har lover og regler, sier et tidligere styremedlem som skal vitne i saken.

- På generalforsamlingen begynte folk å reagere. En gjennomgang viste at en god del penger ikke kunne gjøres rede for. Det fantes ikke kvitteringer, og utgiftene var ikke ført i noen protokoll, sier eksstyremedlemmet.

- Vi tok en del turer, og jeg trodde det var vanlig. Det ble handlet inn datautstyr og møbler for store summer, uten at de andre styremedlemmene ble spurt, og uten vedtak i styret. Vi ble lurt og ført bak lyset. Det var ikke slik jeg trodde de jobbet i borettslag, så jeg sluttet, sier vedkommende.

Avslo forelegg

Saken ble anmeldt til politiet, og ble henlagt - men seinere gjenopptatt. Saken endte etter det Dagbladet erfarer opp med et forelegg på 25000 kroner. Dette forelegget er ikke vedtatt, og straffesaken er berammet til januar.

I sivilsaken har borettslagets saksomkostninger foreløpig blitt på flere hundre tusen kroner, og dersom de taper søksmålet, vil det bli dyrt. Forsøk på forlik har strandet. Verken borettslagets styreleder Morten Røe eller saksøkers prosessfullmektig Odd Kristian Johansen vil kommentere saken.

RETTSKAMP: Styret i Granberg borettslag på Bjørndal i Oslo krever 1,6 millioner kroner fra de gamle styremedlemmene, etter det de mener er omfattende økonomiske misligheter. Det store borettslaget har 260 leiligheter, kjøpesenter, legesenter og ligger rett ved Bjørndal skole.
KJØKKENSTRID: - Dette kjøkkenet er et av stridstemaene i retten. Etter at borettslagslederen fikk skadedyr på kjøkkenet, fikk hun nytt kjøkken av borettslagsstyret.