Børge Brende avskilter «ambassade» i Oslo

Utenriksdepartementet krever at Eritreiske Informasjonsforbund slutter å opptre som konsulat og ambassade.

POLITIKK: Utenriksminister Børge Brende (H) avskilter det som fremstår som en eritreisk ambassade i Oslo.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
POLITIKK: Utenriksminister Børge Brende (H) avskilter det som fremstår som en eritreisk ambassade i Oslo.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansavisen Da Finansavisen i august omtalte innkrevingen av «skatt» fra personer med eritreisk bakgrunn i Norge, hadde Finansdepartementet, Justisdepartementet og Utenriksdepartementet kjent til praksisen i minst fem år, uten å foreta seg noe.

De siste ukene har det imidlertid plutselig blitt endringer, skriver Finansavisen i dag.

På teppet

«UD har innkalt Eritreas ambassadør, til et møte om informasjonskontoret og generelt om skatteinnkreving fra personer med eritreisk bakgrunn i Norge,» skriver seniorrådgiver Veslemøy Lothe Salvesen i Utenriksdepartementet i en epost til Finansavisen.

Foranledningen til møtet er at Oslo-kontoret feilaktig har operert med betegnelser som «konsulat» og «ambassade».

Under møtet ga Utenriksdepartementet klar beskjed til ambassadør Yonas Mannu Bairu om at informasjonskontoret i Oslo ikke er en akkreditert representasjon for Eritrea i Oslo, noe ambassadøren uttrykte forståelse for, skriver avisen.

Oslo-kontoret kan følgelig heller ikke utføre noen form for aktivitet på vegne av ambassaden i Stockholm.

Beskjeden fra departementet var kort og godt: Slik aktivitet må stoppe.

Ikke godkjent som ambassade

Kontoret er registrert som «Embassy of the State of Eritrea» i Brønnøysund, men Utenriksdepartementet slår fast at enheten ikke har status hverken som ambassade eller konsulat, og at den derfor vil være underlagt vanlig norsk lovgivning.

Departementet understreker også at det kreves samtykke fra Norge før en ambassade kan opprette kontor i landet.

«Et slikt samtykke er ikke gitt i dette tilfellet,» slår departementet fast, og lukker døren fullstendig: «Enheten kan ikke påberope seg å være del av Eritreas ambassade som ligger i Stockholm», skriver Salvesen i en epost til Finansavisen.

Ulovlig skatteinnkreving?
Salvesen bekrefter også at praksisen med innkreving av 2 prosent skatt av all bruttoinntekt i Norge var tema under møtet.

Praksisen ser imidlertid ikke ut til å bli avsluttet uten videre.

Ambassadøren skal ha vist til at «skatten» innbetales direkte på konto i en kommersiell bank, og at Oslo-kontoret ikke mottar innbetaling, skriver avisen.

Derimot har kontoret vært «behjelpelig med dokumentasjon» og har bistått med attestasjon av papirer som sendes ambassaden i Stockholm, skriver Finansavisen.

Finansavisen har i høst vært i kontakt med eksil-eritreere som forteller at innbetaling også har skjedd direkte til Oslo-kontoret, men dette er Utenriksdepartementet ikke kjent med.