Børge Brende ba Iran om å stoppe henrettelse: - Dessverre ble vi ikke hørt

Reyhaneh Jabbari (26) drepte mann som forsøkte å voldta henne. Lørdag ble hun hengt.

Børge Brende ba Iran om å stoppe henrettelse: - Dessverre ble vi ikke hørt
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lørdag morgen ble Reyhaneh Jabbari (26) hengt i Iran. Dette er bare én av 250 henrettelser i Iran så langt i år.

I går etterlyste Arbeiderpartiets Marit Nybakk en kraftig reaksjon fra Norge. I dag svarer utenriksminister Børge Brende (H) på utfordringen.

- Svært bekymret - Regjeringen, i likhet med FN og en rekke andre land, er svært bekymret over menneskerettighetssituasjonen i Iran. Vi er spesielt bekymret over henrettelser av mindreårige, og at bruken av dødsstraff har vært økende den siste tiden, sier Brende til Dagbladet. Han forteller videre at de har tatt opp henrettelsen av Jabbari med iranske myndigheter.

- Vi har tatt opp denne konkrete saken direkte med myndighetene i Iran, og vi har sammen med andre land protestert mot denne dødsdommen ved flere anledninger, dessverre uten å bli hørt, sier den norske utenriksministeren.

Tortur, press og trusler Lørdag skrev Dagbladet at Jabbari tilsto knivdrapet på den 47 år gamle kirurgen Mortesa Abdolali Sarbandi etter press og trusler. FNs menneskerettighetsobservatør i Iran, Ahmed Shaheed, sa i april at drapet var selvforsvar etter at kvinnen ble utsatt for et voldtektsforsøk.

- Spørsmål knyttet til bruk av tortur, manglende rettssikkerhet, kvinners rettigheter, religionsfrihet og ytringsfrihet gir også grunn til særlig bekymring, slik også FNs spesialrapportør for menneskerettighetssituasjonen i Iran påpeker i sin siste rapport, sier Brende. Han forteller at Norge nå vil ta initiativ til et felles nordisk brev til iranske myndigheter, for å gi uttrykk for at de på det sterkeste tar avstand fra henrettelsen.
 
Vil si fra i FN Amnesty Norge ba i går om at Norge tar opp Irans henrettelser i FNs menneskerettighetsråd, som nesten uke skal evaluerer menneskerettighetssituasjonen i landet. Brende sier de nettopp skal gjøre det.

- Både Norge og andre land skal konkret ta opp dødsstraff når Iran skal ha sin landgjennomgang i FNs Menneskerettighetsråd nå på fredag. Vi vil også gjøre klart våre forventninger til at myndighetene i Iran leverer på sine løfter om et mer åpent samfunn og økt rettssikkerhet, sier Brende.

<strong>DØD:</strong> I sju år har 26-åringen sittet i fengsel, etter at hun tok livet av mannen som skal ha forsøkt å voldta henne. Nå er hun henrettet. Foto: AFP PHOTO/GOLARA SAJADIAN/NTB SCANPIX
DØD: I sju år har 26-åringen sittet i fengsel, etter at hun tok livet av mannen som skal ha forsøkt å voldta henne. Nå er hun henrettet. Foto: AFP PHOTO/GOLARA SAJADIAN/NTB SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer