Børge Brende ba Iran om å stoppe henrettelse: - Dessverre ble vi ikke hørt

Reyhaneh Jabbari (26) drepte mann som forsøkte å voldta henne. Lørdag ble hun hengt.

Børge Brende ba Iran om å stoppe henrettelse: - Dessverre ble vi ikke hørt
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lørdag morgen ble Reyhaneh Jabbari (26) hengt i Iran. Dette er bare én av 250 henrettelser i Iran så langt i år.

I går etterlyste Arbeiderpartiets Marit Nybakk en kraftig reaksjon fra Norge. I dag svarer utenriksminister Børge Brende (H) på utfordringen.

- Svært bekymret - Regjeringen, i likhet med FN og en rekke andre land, er svært bekymret over menneskerettighetssituasjonen i Iran. Vi er spesielt bekymret over henrettelser av mindreårige, og at bruken av dødsstraff har vært økende den siste tiden, sier Brende til Dagbladet. Han forteller videre at de har tatt opp henrettelsen av Jabbari med iranske myndigheter.

- Vi har tatt opp denne konkrete saken direkte med myndighetene i Iran, og vi har sammen med andre land protestert mot denne dødsdommen ved flere anledninger, dessverre uten å bli hørt, sier den norske utenriksministeren.

Tortur, press og trusler Lørdag skrev Dagbladet at Jabbari tilsto knivdrapet på den 47 år gamle kirurgen Mortesa Abdolali Sarbandi etter press og trusler. FNs menneskerettighetsobservatør i Iran, Ahmed Shaheed, sa i april at drapet var selvforsvar etter at kvinnen ble utsatt for et voldtektsforsøk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer