Børge Brende i Bagdad

Utenriksminister Børge Brende (H) var mandag på sitt første besøk til Irak for politiske samtaler med landets ledere.

I møte: 
Utenriksminister Børge Brende (t.v.) møtte nyutnevnt statsminister i Irak, Haider al-Abadi, under sitt besøk i Bagdad mandag.
Foto: UD / NTB scanpix
I møte: Utenriksminister Børge Brende (t.v.) møtte nyutnevnt statsminister i Irak, Haider al-Abadi, under sitt besøk i Bagdad mandag. Foto: UD / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- De nærmeste ukene blir helt avgjørende for Irak. Jeg tror vi står ved et utrolig veiskille. Dette dreier seg om landets fremtid som en stat, sier Brende til NTB.

I løpet av noen få timer i Iraks hovedstad mandag møtte Brende landets påtroppende statsminister Haider al-Abadi, president Fuad Masum, leder av nasjonalforsamlingen Salim al-Juburi og utenriksministerkollega Hoshyar Zebari.

Irak herjes nå av den verste sekterisk volden mellom sunnier og sjiaer på mange år, og sunniekstremistene i Den islamske staten (IS) har kontroll over store deler av landet.

Massakre - Det viktigste nå er hvordan de effektivt kan endre den polariserende og sekteriske politikken til tidligere statsminister Maliki, greie å integrere sunnier i regjeringen og videre få sunnier til å bekjempe sunniekstremistene i IS, sier Brende.

I helgen drepte sjiamuslimsk milits 68 sunnimuslimer ved en moské i provinsen Diyala. Amerikanske bomber har stagget IS sin fremdrift noe, men bombingen løser ikke den voldsomme utfordringen med sekterisk vold mellom sunnier og sjiaer.

Abadi optimistisk - Det som nå er viktig, er å legge en strategi for hvordan Irak selv skal kunne slå tilbake IS. Militære tiltak løser ikke alle problemene, sier Brende, og legger til:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer