Børge Brende i Bagdad

Utenriksminister Børge Brende (H) var mandag på sitt første besøk til Irak for politiske samtaler med landets ledere.

I møte: 
Utenriksminister Børge Brende (t.v.) møtte nyutnevnt statsminister i Irak, Haider al-Abadi, under sitt besøk i Bagdad mandag.
Foto: UD / NTB scanpix
I møte: Utenriksminister Børge Brende (t.v.) møtte nyutnevnt statsminister i Irak, Haider al-Abadi, under sitt besøk i Bagdad mandag. Foto: UD / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De nærmeste ukene blir helt avgjørende for Irak. Jeg tror vi står ved et utrolig veiskille. Dette dreier seg om landets fremtid som en stat, sier Brende til NTB.

I løpet av noen få timer i Iraks hovedstad mandag møtte Brende landets påtroppende statsminister Haider al-Abadi, president Fuad Masum, leder av nasjonalforsamlingen Salim al-Juburi og utenriksministerkollega Hoshyar Zebari.

Irak herjes nå av den verste sekterisk volden mellom sunnier og sjiaer på mange år, og sunniekstremistene i Den islamske staten (IS) har kontroll over store deler av landet.

Massakre - Det viktigste nå er hvordan de effektivt kan endre den polariserende og sekteriske politikken til tidligere statsminister Maliki, greie å integrere sunnier i regjeringen og videre få sunnier til å bekjempe sunniekstremistene i IS, sier Brende.

I helgen drepte sjiamuslimsk milits 68 sunnimuslimer ved en moské i provinsen Diyala. Amerikanske bomber har stagget IS sin fremdrift noe, men bombingen løser ikke den voldsomme utfordringen med sekterisk vold mellom sunnier og sjiaer.

Abadi optimistisk - Det som nå er viktig, er å legge en strategi for hvordan Irak selv skal kunne slå tilbake IS. Militære tiltak løser ikke alle problemene, sier Brende, og legger til:

- De moderate sunniene har vendt seg mot regimet i Bagdad. Det er denne dynamikken som må endres.

Påtroppende statsminister Abadi sa mandag at han ser optimistisk på mulighetene til å få etablert en samlingsregjering.

Økt selvstyre Utenriksminister Brende tror ikke på et framtidig samlet Irak uten mer selvstyre til regionene:

- Det er bare hvis de moderate sunniene klarer å slå tilbake IS, at du kan få dette området til igjen å bli en del av et Irak. Men et Irak som må styres annerledes. Og hvor det må gis reelt mye større selvstyre.

Utenriksministeren understreker samtidig hvor viktig det er at landene i regionen slutter opp om de moderate sunniene i Irak i kampen mot IS.

(NTB)