Børge Brende lover null utslipp

Regjeringen har fått Statoil med på laget og lover storopprydding i forurensingen fra oljevirksomheten. I stortingsmeldingen «Rent og rikt hav» listes det opp en lang rekke tiltak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men de kommer til å koste statskassa titalls milliarder kroner hvis de realiseres.

- Norge er et av de første landene i verden som har utarbeidet en helhetlig politikk for alle sine hav- og kystområder, sa statsminister Kjell Magne Bondevik da han presenterte stortingsmeldingen i går.

Det er Miljøverndepartementet og Fiskeridepartementet som står bak meldingen, som betegnes som et pionerarbeid. I korridorene hviskes det om at Fiskeridepartementet har trukket det lengste strået, og at den profilerte miljøvernminister Børge Brende ikke har fått gjennomslag for alle sine innspill. Likevel roser miljøorganisasjonene resultatet.

- Et veldig bra arbeid. Personlig synes jeg det er en oppmuntring at regjeringen nå tar tak i våre gamle kampsaker, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Store løfter

- Stortingsmeldingen slår fast at petroleumsnæringen er den verste miljøsynderen. Nå skal dette endres, sier Børge Brende. Han lover at utslippene av borevann som inneholder alkylerte fenoler, skal bort. Alkylerte fenoler påvirker fiskens reproduksjonsevne og er til stor bekymring blant fiskere og havforskere.

Regjeringens mål er at det skal være nullutslipp av mulig miljøfarlige stoffer til sjø fra petroleumsvirksomheten. Sensasjonelt nok slår Statoil følge og lover at ny teknologi vil erstatte skadelige kjemikalier med uskadelige eller mindre skadelige kjemikalier, og at målet er null skade på miljøet.

Oljefrie soner

Etter å ha sørget for utbygging av Søhvit-feltet setter nå regjeringen foten ned for videre utbygginger i nord inntil videre.

Først skal det utarbeides en helhetlig forvaltningsplan for Barentshavet der hensynet til miljø, fiskerier, petroleumsvirksomhet og sjøtransport skal vurderes samlet. Opprettelse av petroleumsfrie fiskerisoner fra Lofoten og nordover skal også vurderes.

GRØNNERE: Børge Brende lover bedre miljø.