Utenriksminister Børge Brende (H) kommenterer situasjonen i Gaza.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
Utenriksminister Børge Brende (H) kommenterer situasjonen i Gaza. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpixVis mer

Børge Brende mener Israel har gått for langt

Fordømmer sivile tap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Børge Brende (H) sier fra Kairo at Israel har gått for langt og at angrepene mot mål i Gaza er «uforholdsmessige».

Han beskriver situasjonen blant palestinerne som hjerteskjærende, men ser konturene av noe som kan bli en våpenhvileavtale.

- Var helsvart Brende var tirsdag i Kairo, der han hadde samtaler med den egyptiske utenriksministeren og generalsekretæren for den arabiske liga. På kvelden skulle han møte den amerikanske utenriksministeren John Kerry og flere medlemmer av den egyptiske regjering.

- Det ser litt lysere ut i dag enn i går. Da var det helsvart. Nå virker det som om det synker inn hos berørte parter, og det internasjonale samfunn, at dette ikke kan fortsette. Det er visse lyspunkter, men vi skal ikke overdrive forventningene. Israel og Hamas står fortsatt langt fra hverandre, sier Brende på telefon til NTB.

Førdømmer sivile tap Det var også tirsdag hektisk møtevirksomhet i nær sagt hele regionen, med prominente ledere spredd rundt i flere land. I New York skulle det på kvelden lokal tid (natt til onsdag norsk tid) holdes et krisemøte om den dramatiske forverringen i Gaza. Nå er tallene over 600 drepte, hvorav nesten 150 barn.

- I det norske innlegget vil vi påpeke at de militære angrepene er uforholdsmessige, og vi vil fordømme de sivile tapene, sier Brende.

Dette er slik NTB forstår det, en klar påpeking av at den massive israelske beskytingen av Gaza ikke står i noe rimelig forhold til den trusselen som Hamas-rakettene utgjør overfor Israel.

(NTB)