Børge Brende nominerer Al Gore til Nobels fredspris

- Fordi miljøvern er konfliktforebyggende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

USAs tidligere visepresident Al Gore er nominert av miljøpolitikerne Heidi Sørensen (SV) og Børge Brende (H) til Nobels fredspris 2007.

Sørensen og Brende mener Gore bør få prisen for sin innsats for å sette klimatrusselen på den politiske dagsorden i verden.

Forebygger konflikter

- Nobelkomiteen har tidligere vært flink til å adressere nye trusler med sine tildelinger. Klimatrusselen er én av de største og mest alvorlige truslene menneskeheten står overfor, sier Brende til Aftenposten.

- Dette er helt åpenbart noe av det viktigste konfliktforebyggende arbeid som gjøres. Klimaendringer kan føre til enorme flyktningstrømmer av dimensjoner verden aldri har sett før. Å kjempe mot klimaendringer er et uhyre viktig globalt fredsarbeid, legger Sørensen til.

Gore har det siste året turnert verden rundt med filmen «En ubehagelig sannhet» - og satt klimaproblemet på dagsorden for svært mange mennesker. I mer enn tjue år har han jobbet med miljøsaker.

Nøkkelrolle

- Al Gore har skapt et press i USA som igjen har ført til at president Bush nå for første gang sier klimaendringene er et problem, sier Brende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.