Børge Brende nominerer Al Gore til Nobels fredspris

- Fordi miljøvern er konfliktforebyggende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs tidligere visepresident Al Gore er nominert av miljøpolitikerne Heidi Sørensen (SV) og Børge Brende (H) til Nobels fredspris 2007.

Sørensen og Brende mener Gore bør få prisen for sin innsats for å sette klimatrusselen på den politiske dagsorden i verden.

Forebygger konflikter

- Nobelkomiteen har tidligere vært flink til å adressere nye trusler med sine tildelinger. Klimatrusselen er én av de største og mest alvorlige truslene menneskeheten står overfor, sier Brende til Aftenposten.

- Dette er helt åpenbart noe av det viktigste konfliktforebyggende arbeid som gjøres. Klimaendringer kan føre til enorme flyktningstrømmer av dimensjoner verden aldri har sett før. Å kjempe mot klimaendringer er et uhyre viktig globalt fredsarbeid, legger Sørensen til.

Gore har det siste året turnert verden rundt med filmen «En ubehagelig sannhet» - og satt klimaproblemet på dagsorden for svært mange mennesker. I mer enn tjue år har han jobbet med miljøsaker.

Nøkkelrolle

- Al Gore har skapt et press i USA som igjen har ført til at president Bush nå for første gang sier klimaendringene er et problem, sier Brende.

MILJØFILM: Tidligere visepresident Al Gore er nominert til Nobels fredspris 2007. Han ga i fjor ut filmen «En ubehagelig sannhet» som setter fokus på verdens klimaendringer. Foto: SCANPIX/ REUTERS
MILJØFILM: Tidligere visepresident Al Gore er nominert til Nobels fredspris 2007. Han ga i fjor ut filmen «En ubehagelig sannhet» som setter fokus på verdens klimaendringer. Foto: SCANPIX/ REUTERS Vis mer

Sørensen og Brende har også nominert Sheila Watt-Cloutier til Nobels fredspris 2007. Watt-Cloutier er canadisk inuitt og har de siste årene gjort en omfattende innsats for å fokusere på den raske oppvarmingen som skjer i Arktis.

- Gore spilte en nøkkelrolle i Kyoto og Sheila Watt-Cloutier har åpnet verdens øyne for det som skjer i Arktis. Hun har kommunisert dramatikken og gitt den et ansikt, sier Sørensen.

(NTB)