Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Joshua French:

Børge Brende rister på hodet av Kongos fengselskrav: - Vi har ikke signert noen avtale

- Avtalen som ble gjort med oss er tydelig, sier presidentens rådgiver.

MØTTE PRESSEN: Utenriksminister Børge Brende møtte pressen torsdag, sammen med UDs spesialutsending til Kongo, Arild Øyen. Sistnevnte har fått mye av æren for å tilslutt ha fått Joshua French hjem til Norge.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MØTTE PRESSEN: Utenriksminister Børge Brende møtte pressen torsdag, sammen med UDs spesialutsending til Kongo, Arild Øyen. Sistnevnte har fått mye av æren for å tilslutt ha fått Joshua French hjem til Norge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet kunne tidligere torsdag melde at kongolesiske myndigheter sier de har en avtale med norske myndigheter om at Joshua French, som i 2009 ble dømt for drap, skal sone i et norsk fengsel. Børge Brende nekter for at en slik avtale finnes.

Kikaya Bin Karubi, en av president Joseph Kebilas nærmeste rådgivere, understreker overfor Dagbladet gjentatte ganger at norske myndigheter har lovt Kongo at French vil sone i et norsk fengsel.

- Ja, det var det vi ble enige om. Jeg vet ikke hvordan det norske juridiske systemet fungerer, men avtalen som ble gjort med oss er tydelig. Vi forventer at French møter i rettssystemet i Norge, og at han fortsetter sin soning der, sier Kikaya Bin Karubi til Dagbladet.

Karubi opplyser selv at han har jobbet tett på forhandlingene over en lang periode.

- Har ikke signert

FRENCH TILBAKE: Børge Brende og Erna Solberg innkalte til en haste-pressekonferanse på Statsministerens kontor 17. mai ettermiddag. Joshua French er tilbake i Norge, og statsministeren og utenriksministeren informerte om situasjonen til French. Video: NTB Scanpix Vis mer

Norges utenriksminister, Børge Brende, kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen av en avtale.

Da han bekreftet nyheten onsdag understreket Brende at det ikke er snakk om en avtale om soningsoverføring eller benådning, men at den er basert på helsemessige vurderinger.

- Dette er viktig å understreke: French har ikke en dom mot seg i Norge, sa Brende.

Solberg var også klar på at straffeutmålingen ikke vil la seg gjennomføre i Norge.

- Han er den eneste nordmannen som soner en dødsdom i utlandet. Vi er opptatt av å få norske borgere hjem, særlig hvor en straffeutmåling ikke ville vært mulig i Norge, sa Erna Solberg til Dagbladet.

- Ikke en politisk beslutning

Torsdag gjentar Brende det samme overfor Dagbladet:

- Det er en kongolesisk beslutning som har ført til at han (French red.anm.) nå ble overført til Norge. Vi har ikke signert noen avtale, sier han til Dagbladet.

Under en pressekonferanse i Utenriksdepartementet torsdag understreket han igjen at det eneste norske myndigheter har lovt er at French vil få tilbud om en tilstrekkelig medisinsk behandling.

- Det er en realitet at dette er ingen politisk beslutning i Norge. French er nå underlagt helsevesenet i Norge, ikke kriminalomsorgen. Men jeg tror vi må forvente nå i de nærmeste dagene at de (kongolesiske myndigheter, red.anm.) også av innenrikspolitiske årsaker presenterer versjoner som vi kanskje ikke fullt ut kjenner oss igjen i, sier Brende.

- Har ikke gitt penger

Han gjentok også poenget fra 17. mai om at French ikke er dømt i en norsk rettssal og at dommen fra Kongo ikke er rettskraftig her.

- Vi har ikke bidratt med penger. Vi har ikke lovt bistand for å få til en slik avtale. Det er også klinkende klart at han ikke har noen rettskraftig dom mot seg i Norge. Vi har heller ingen utleveringsavtale med Kongo, sier Brende.

Konfrontert med Brendes ferske uttalelser er Karubi svært ordknapp:

- Selv om du forventer at Joshua French skal sone i Norge, sier Brende at det ikke finnes noen slik avtale. Hva vil du si til det?

- Jeg har absolutt ingenting å si om det. Jeg har ingen kommentar.

Tidligere torsdag gjorde han det klart at han ikke vil si noe om hvordan kongolesiske myndigheter vil reagere dersom de får bekreftet at French ikke skal sone i Norge.

- Nei, det kan jeg ikke se for meg. Vi stoler på norske myndigheter. Det er umulig for meg å kommentere noe som ikke er en realitet, sier han til Dagbladet.

- Inngått i god tro

Uttalelsene kommer et døgn etter at Joshua French ankom Norge, etter å ha blitt løslatt fra fengselet i Kongo - tilsynelatende som en fri mann.

- Denne avtalen ble inngått i god tro, etter utallige henvendelser fra norske myndigheter. Det har vært vanskeligheter med å få til en avtale tidligere, fordi det ikke foreligger noen utleveringsavtale mellom Norge og Den demokratiske republikken Kongo.

Det er åtte år siden French ble pågrepet i Kongo, anklaget for drap og spionasje. Kort tid etter ble hans reisefølge, nå avdøde Tjostolv Moland, også pågrepet. I 2009 ble begge dømt til døden av kongolesiske myndigheter.

Nordmennene anket, men etter en ny rettssak i 2010 ble dødsdommen stående. Bare Moland ble dømt for selve drapet. Nordmennene anket ikke dødsdommen videre i håp om å få fortgang i soningsoverføring til Norge.