Borgen på nye veier

Navn: Erling Borgen Alder: 52 Yrke: Journalist

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Erling Borgen begynte sin journalistiske løpebane med et redaksjonsråd som besto av Finn Gustavsen, Jens Bjørneboe, Sigbjørn Hølmebakk, Sigurd Evensmo og Georg Johannesen. Avisa var salig Orientering, året var 1969, og Borgen ble redaksjonslærling fordi han ikke lenger hadde noen jobb som sekretær for SFs stortingsgruppe. Denne var eliminert av velgerne.
  • - Det var en fantastisk tid. Det var godt jeg ikke forsto hva jeg var med på, for da ville jeg vel blitt handlingslammet av ærefrykt, sier han godt 30 år seinere. I mellomtida har han satt store spor etter seg, først og fremst i fjernsynet, der han ble kjent som «Reksten-dødaren». For sin rolle i opprullingen av snusket og fanteriet rundt norgeshistoriens største rederikonkurs fikk han sammen med Dagbladets John Olav Egeland Narvesen-prisen, landets fremste journalistpris. Men i Bergen ble han kastet ut av drosjer og spyttet på ved høylys dag. Da en av fruene fra byens noblesse møtte hans tilkommende svigermor på Torvalmenningen og fikk bekreftet at hennes datter skulle gifte seg med denne Borgen, utbrøt hun: Stakkars deg!
  • Nå er han aktuell med et dokumentarprogram om Ibsens universelle betydning og intervjuer med noen av verdens fremste Ibsen-tolkere. Det blir ikke sendt i NRK, institusjonen han har permisjon fra, men i konkurrenten TV 2. For NRK hadde ikke råd. Ideen fikk han da han som NRKs korrespondent i Kina var til stede under prøvene på «Et dukkehjem», der hans skuespillerkone Agnethe Haaland spilte Nora. Til stede var også kommunistpartiets sensurkomité, for å avgjøre om forestillingen kunne være kontrarevolusjonær. De mente nei. Ergo var Ibsen revolusjonær. Borgen fant ut at på et tidspunkt ble Ibsens stykker spilt 102 forskjellige steder over hele kloden.
  • I 1988 ble gutten fra Veitvet korrespondent i Latin-Amerika, med base i Santiago. Det var det året diktatoren Pinochet ville bli folkevalgt og hans militærdiktatur for første gang slakket tøylene. Selv om Borgen trodde han var mentalt forberedt, fikk han likevel kultursjokk. Hans fotograf Tito - som han kaller sin latinamerikanske bror - var aktiv i det demokratiske miljø. Og Norges fantastiske ambassadør Frode Nilsen ble en farsskikkelse.
  • Erling Borgen har skrevet bøker om Reksten, Sig. Bergesen, Latin-Amerika, Kina og Anette Bø. Den siste gjorde han etter et samlivsbrudd fordi forlaget lovet ham 150000. Den dagen han skulle heve honoraret, var forlaget konkurs.
  • Fullt så ille gikk det ikke med Skeid da han var formann i 1985- 86. Men laget rykket ned, hovedsakelig fordi formannen nektet å utbetale spillerlønn i svarte penger.