Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Borgerjournalist oppfordrer Staff til selvmord

Vil mobilisere leserne etter advokatens Lommemann-uttalelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: I 08-tida var artikkelen fjernet fra ABC Nyheters sider. Da hadde den vært publisert i over sju timer.

(Dagbladet.no): Debatten rundt nettavisenes brukerstyrte innhold vil ventelig blusse opp igjen i kjølvannet av pågripelsen av den antatte Lommemannen. På Norges største nettsted for borgerjounalistikk ble det natt til lørdag nemlig publisert en artikkel med grov hets mot forsvarer Tor Erling Staff, uten at den ble fanget opp eller moderert av redaksjonen.

- Ta livet av deg!

ABC Nyheter, som i stor grad baserer sitt redaksjonelle innhold på uredigerte bidrag fra brukerne, ligger det nå en oppfordring til leserne om å ringe eller tekste Staff og be ham om å ta livet av seg, komplett med advokatens telefonnummer.

«Homsesvinet Tor Erling Staff oppfordres herved en gang til til å ta livet sitt!» er beskjeden leserne oppfordres til å sende den profilerte og kontroversielle forsvarsadvokaten, som fredag kom med oppsiktsvekkende uttalelser om Lommemann-saken.

Innholdet i artikkelen strider trolig mot så vel norsk lov som pressens Vær varsom-plakat, men får altså stå publisert og uredigert på nettstedet, som er blant Norges største.

Artikkelen du leser nå, ble publisert lørdag morgen klokka 06. Da hadde saken på ABC Nyheter vært «på trykk» i over fem timer.

Fullt navn

ABC-artikkelen er undertegnet med fullt navn. Mannen med navnet, en 46-åring fra Ski i Akershus, bekrefter at han står bak oppfordringen om å ringe Staff.

BORGERJOURNALISTIKK: I denne artikkelen på ABC Nyheter, skrevet av en navngitt bruker, oppfordres folk til å ringe Tor Erling Staff og be ham ta livet av seg. Faksimile: ABC NYHETER
BORGERJOURNALISTIKK: I denne artikkelen på ABC Nyheter, skrevet av en navngitt bruker, oppfordres folk til å ringe Tor Erling Staff og be ham ta livet av seg. Faksimile: ABC NYHETER Vis mer

- Staff oppfordrer til misbruk av barn. Hadde han tatt livet av seg, ville det vært en berikelse for samfunnet, sett i forhold til den dritten han har satt fram i kveld, sier borgerjournalisten til Dagbladet.no.

46-åringen synes ikke utspillet er spesielt drøyt.

- Jeg har da ikke oppfordret til å drepe ham. Dessuten er ikke telefonnummeret hemmelig, påpeker 46-åringen, som uttrykker en intens forakt for pedofile og homofile, angivelig ut fra misbruk han har opplevd i voksen alder.

- Ett sted må grensen gå. Tenk hvor unge disse barna er, sier borgerjournalisten til Dagbladet.no.

Selv tar Staff borgerjournalistens utfall med stor ro.

- Han har ringt meg gjentatte ganger og framført samme budskap. Jeg anser dette som et menneske i akselererende ubalanse, sier Staff til Dagbladet.no, og opplyser at han får mange liknende henvendelser i løpet av et år.

- Har du vurdert å skaffe deg hemmelig telefonnummer?

- Nei, aldri. Det var litt slitsomt da det var en som ringte og sa han skulle skyte meg, men nei, telefonnummeret forblir offentlig, svarer høyeste-

image: Borgerjournalist oppfordrer Staff til selvmord

rettsadvokat Tor Erling Staff.

Sterke reaksjoner

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at Staff fredag gikk ut og avdramatiserte siktelsen mot bergenseren politiet mener er Lommemannen.

Den 55-årige forretningsmannen og mangemillionæren er mistenkt for å stå bak flere hundre overgrep mot smågutter over hele landet, over et tidsrom som strekker seg så langt tilbake som til 70-tallet.

Noen av siktelsenes strafferamme er likestilt med straffen for voldtekt, og 55-åringen risikerer 21 års fengsel hvis han blir funnet skyldig.

Staff, som i kjølvannet av pågripelsen ble oppnevnt som forsvarer, skapte betydelig rabalder da han etter møtet med sin klient uttalte at politiet har overdimensjonert saken.

- Dette er beskjedne forhold, han har jo ikke skadet guttene, sa Staff til Dagbladet.no fredag kveld, og påpekte at «tuklingen» småguttene har opplevd, ikke er «slikt gutter reagerer på».

- Men det blir det når politiet gjør det til verdens verste forbrytelse, sa høyesterettsadvokaten, som betegner saken som et «horribelt og moralsk overfall fra politiets side».

- Det er selvsagt ulovlig og straffbart. Men det er ikke all verden, sa Staff til TV 2 Nyhetene fredag kveld.

I sin selvbiografi «Staff» fra 2007 beskriver 74-åringen at han som tolvåring lot seg plukke opp av eldre menn for sex, uten å ha tatt skade av det.

- Burde trekke seg

Flere har markert sin avsky mot Staffs uttalelser, blant dem Høyre-politiker André Oktay Dahl, som mener Staff enten burde trekke seg som advokat eller bli gått i sømmene av Advokatforeningens disiplinærutvalg.

Dahl har selv stått fram og fortalt om at han ble misbrukt som 14-åring.

- Staff begår et nytt angrep mot disse guttene, sier stortingspolitikeren til TV 2 Nyhetene og mener advokatens uttalelser i verste fall kan demotivere ofre for misbruk fra å melde seg.

Blogger ble redaktør

ABC Nyheter åpnet i fjor opp for at brukerne skal kunne skrive nyhetsartikler på lik linje med redaksjonens lønnede journalister, og ansatte en av Norges mest profilerte bloggere, Heidi Nordby Lunde, eller VamPus, som redaktør for det brukergenererte innholdet.

I utgangspunktet blir ikke brukerartiklene kvalitetssikret eller forhåndsredigert, men konkurrerer likevel om oppslagsplassen med artiklene skrevet av redaksjonens reportere.

- Det kan hende vi vil måtte slette enkelte ting, men vi vil være så tolerante som mulig, sa redaktør Herman Berg til Dagbladet.no sist februar.

På spørsmålet om ABC Nyheter kunne bli en tumleplass for samfunnsaktører med partsinteresser, svarte redaktøren:

- Det er en interessant problemstilling. Vi kan lett bli utnyttet, men vi åpner og lukker saker etter eget forgodtbefinnende. Det er opp til brukerne å balansere bildet, vi vil slippe til mange meninger, sa Herman Berg den gang.

Dagbladet.no har i natt ikke engang lyktes med å komme i kontakt med sentralbordet i ABC Nyheter. Det betyr etter alt å dømme at redaksjonen er ubemannet om natta.

Det betyr også at det store deler av døgnet er fritt fram for å publisere artikler med et hvilket som helst innhold i nettavisa, uten at problematiske saker blir fanget opp og moderert.

Det har heller ikke lyktes å komme i kontakt med verken Berg eller Lunde for en kommentar. 

Problematisk nettdebatt

Presse-Norge diskuterer fortsatt hvor grensen bør gå når det gjelder brukergenerert innhold i nettavisene, og hvor langt redaktøransvaret strekker seg. Spesielt gjelder dette hva som kommer fram i kommentarfeltet under artiklene.

Seinest denne uka ble Vigrids leder Tore Tvedt utestengt fra å skrive debattinnlegg på Dagbladet.no, på grunn av nynazistens mange rasistiske innlegg over en lengre periode.

I fjor høst ble Agderpostens nettutgave innklaget til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for å viderebringe usanne sexrykter om tidligere Start-trener Stig Inge Bjørnebye - i kommentarfeltet.

Om debattinnleggene kommer i en presseetisk gråsone, vil det trolig minst like mye gjelde artikler fra borgerjournalister; nettaviser som i stor grad baserer seg på slike artikler, kan tenkes å ha større redaktøransvar for disse artiklene, som i utgangspunktet skal holde vanlig journalistisk standard og kunne publiseres som redaksjonelt innhold.

På grunn av personhets ser Dagbladet.no seg dessverre nødt til å stenge for ytterligere kommentarer.

KONTROVERSIELL: Tor Erling Staff, som har beskrevet egne seksuelle opplevelser med eldre menn som barn, uttalte fredag at politiet har blåst opp Lommemann-saken ut av proporsjon.
LOMMEMANNEN: Dette bildet viser trolig Lommemannen i forbindelse med et overgrep i Sør-Norge. En 55-åring fra Bergen ble fredag arrestert og siktet for elleve overgrep mot smågutter. Politiet tror imidlertid han står bak flere hundre overgrep over en periode på 30 år.
FORBANNET PÅ STAFF: Høyre-politiker André Oktay Dahl er blant de mange som har uttrykt harme over Staffs utspill fredag. Dahl sto i fjor fram og fortalte at han ble seksuelt misbrukt som 14-åring.
REDAKTØR: Heidi Nordby Lunde, bedre kjent under aliaset VamPus, er blant Norges mest anerkjente bloggere og ble i fjor ansatt som sjef for ABC Nyheters nye borgerjournalistikksatsing.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media