Borgerlig brakseier

Dagbladets valgmåling viser at den rødgrønne regjeringen snart er historie.

IKKE-SOSIALISTISK FLERTALL: De rødgrønne har tapt flertallet i Stortinget til de tre borgerlige partiene og Frp viser Dagbladets valgmåling gjennomført av Ipsos MMI. Her er Høyre-leder Erna Solberg, KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande etter fredagens partilederdebatt på NRK fra Chateau Neuf i Oslo.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
IKKE-SOSIALISTISK FLERTALL: De rødgrønne har tapt flertallet i Stortinget til de tre borgerlige partiene og Frp viser Dagbladets valgmåling gjennomført av Ipsos MMI. Her er Høyre-leder Erna Solberg, KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande etter fredagens partilederdebatt på NRK fra Chateau Neuf i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den rødgrønne regjeringen er snart historie. Erna Solberg blir etter alle solemerker landets statsminister.

Nedgang for Frp Med en oppslutning på 25 prosent i Dagbladets valgmåling utført av Ipsos MMI er Høyre desidert størst på borgerlig side. Det vil trolig lette forhandlingene med de tre andre partiene som ønsker å samarbeide med Høyre i regjering.

KrF og Venstre har ifølge målingen kommet trygt i land, godt over sperregrensa, med henholdsvis 5,6 og 5,3 prosent av velgerne.

Frp får 18,1 prosent av stemmene, langt svakere enn i 2009, da partiet ble Stortingets nest største. Nå havner Frp på en tredjeplass og må finne seg i å spille annenfiolin i regjeringsforhandlingene.

Men Frp ligger an til å få en bedre oppslutning enn de fleste partibarometre viste i forrige uke.
 
Samtidig er Frp klart større enn KrF og Venstre tilsammen og vil dermed ha en betydelig forhandlingsstyrke i ukene som kommer.

Høyre kraftig fram Uansett kan jubelen slippes løs på valgvakene til de ikkesosialistiske partienes valgvaker. For Høyres del er det utvilsomt en ekstra stimulans at resultatet på alle skjermer er målt mot et relativt dårlig stortingsvalg i 2009. Siden den gang vil Høyre ha gått fram rundt 8 prosentpoeng, ifølge Dagbladets valgmåling.

Men hvilken regjering Norge får er ikke avklart. Valgresultatet åpner for flere mulige regjeringer:

Fire regjeringsalternativer • En flertallsregjering der alle de fire partiene deltar.

• En «blåblå» regjering med Høyre og Frp som henter støtte i enkeltsaker og statsbudsjettet hos Venstre, KrF og eventuelle andre partier ved behov. En slik regjering vil ifølge Dagbladets måling få 76 representanter og vil i teorien få flertall sammen med ett av mellompartiene, som ifølge målingen vil få 10 og 9 mandater.

• En «blågrønn» regjering med KrF, Venstre og Høyre, som søker støtte i enkeltsaker og statsbudsjettet hos Frp og eventuelle andre partier ved behov. En slik regjering vil bare få 62 mandater og vil følgelig minne om Bondeviks første regjering, som slet voldsomt med å sikre flertall for budsjetter og andre saker.

• En ren Høyre-regjering kan ikke utelukkes. Særlig fordi Høyre er det største partiet, riktignok med 43 mandater. Men partiet har lang styringserfaring og kan finne det lettere å styre alene enn å dele regjeringsmakten. Høyrekan sies å ha fått velgernes klare mandat og har lang erfaring i å hente vekslende støtte i Stortinget.

FIREPARTIREGJERING? Når valgvakene er over og de firelederne har sovet ut, starter forhandlingene om hvem og hvordan de skal styre Norge. Høyre ønsker seg en firepartiregjering, men skepsisen innad i Venstre, KrF og Frp er sterk. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
FIREPARTIREGJERING? Når valgvakene er over og de firelederne har sovet ut, starter forhandlingene om hvem og hvordan de skal styre Norge. Høyre ønsker seg en firepartiregjering, men skepsisen innad i Venstre, KrF og Frp er sterk. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer

Valgforsker Tor Bjørklund, som har studert Dagbladets valgmåling, spår at det ligger an til et rekordvalg for Frp og Høyre, samlet sett. Ved forrige stortingsvalg samlet Høyre og Frp oppslutning fra 40 prosent av velgerne. Nå har de to partiene over 43 prosent. Sammenliknet med årene fra 1981 og fram til 2009, var summen av de blå bare 36 prosent.

- I Dagbladets bakgrunnstall ser vi at overgangene til høyresiden har kommer fra venstresiden, ikke sentrumspartiene. Velgerne som lager høyrebølgen kommer i hovedsak fra Arbeiderpartiet, konstaterer Bjørklund.

Sluttspurt for Fremskrittspartiet og SV Dagbladet har også kartlagt når velgerne har bestemt seg. Over 70 prosent av velgerne sier at det er lenge siden de bestemte seg for hva de skulle stemme.

BLÅ-BLÅ REGJERING?: Med de foreløpige valgresultatene kan det blir en regjering med Høyre og Frp etter forhandlingene. Her er Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BLÅ-BLÅ REGJERING?: Med de foreløpige valgresultatene kan det blir en regjering med Høyre og Frp etter forhandlingene. Her er Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Dette er overraskende. Svært mange velgere har bestemt seg tidlig. Det gjør at det trolig ikke har vært veldig store velgerforskyvninger i løpet av valgkampen. Dermed har heller ikke Arbeiderpartiet greid å vinne tilbake stemmer, sier Bjørklund

Valgmålingenen viser også et rush av stemmer til Fremskrittspartiet og SV i dagene før valget.

BLÅ-GRØNN REGJERING? Med de foreløpige valgresultatene kan det bli bli en sentrm-Høyre regjering. Her er Høyre-leder Erna Solberg, KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstres leder Trine Skei Grande. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BLÅ-GRØNN REGJERING? Med de foreløpige valgresultatene kan det bli bli en sentrm-Høyre regjering. Her er Høyre-leder Erna Solberg, KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstres leder Trine Skei Grande. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Det er helt klart SV og Frp som har fått velgere nå i sluttfasen, sier Bjørklund.

Til tross for valgnederlaget kan SV feire at partiet får en oppslutning godt over sperregrensa. Det betyr at partiet får inn en gruppe på 8-9 representanter. Partileder Audun Lysbakkens mandat ser også ut til å være sikret.

 

Venstre har de siste 25 åra alltid levd farlig nær sperregrensen og kan puste lettet ut dersom Dagbladets tall slår til.