Borgerlig fiasko

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er et klart borgerlig flertall i Oslo bystyre etter kommunevalget. Likevel har ikke flertallspartiene klart å komme fram til en avtale om hvordan byen skal styres de neste fire åra – både Frp og KrF sa til slutt nei takk til avtalen deres egne forhandlere hadde snekret sammen i fellesskap med Høyre og Venstre.

Frp’s begrunnelse for å si nei til avtalen virker mildest talt underlig. Problemet var ikke det politiske innholdet i avtalen eller byrådssamarbeidet med Høyre, men at Frp syntes Venstre fikk for mange posisjoner i bystyret i forhold til partiets størrelse. For Frp ble altså posisjoner viktigere enn politikk, og misunnelse betød mer enn fortsatt innflytelse over Oslo-politikken. Det forteller at partiet ennå ikke har blitt en voksen eller pålitelig samarbeidspartner i norsk politikk.

For Erna Solberg og andre som drømmer om borgerlig samling og flertall på Stortinget etter valget om to år er sammenbruddet i Oslo et ettertrykkelig nederlag. Hovedstadspartiene klarer altså ikke å fortsette samarbeidet selv om de til sammen har en sterkere posisjon enn de hadde før valget – hvordan skal man da klare å samle de samme partiene på riksplan, der den politiske uenigheten er mye større enn i Oslo? Venstre-leder Lars Sponheim har helt rett når han sier at det ikke blir noe bredt borgerlig samarbeid i Norge så lenge Frp er en del av det. Det bør også velgerne merke seg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer