Borgerlig flertall i tre meningsmålinger

Meningsmålinger er bare målinger. Men Ap bør skjelve i buksene når tre forskjellige meningsmålinger på samme dag gir samme resultat: Ap mister makt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meningsmålingene som er gjort av AC Nielsen Norge for Dagsavisen, av MMI for Dagbladet og NRK, og av Norsk Gallup for VG og TV 2, er ikke lystig lesning for Ap.

Partiet er riktignok landets største på alle tre meningsmålingene, men oppslutningen er likevel rekordlav. I tillegg må Ap også finne seg i å dele førsteplassen med Høyre på Norsk Gallups måling. Begge partiene får støtte av 25,5 prosent av velgerne.

På MMIs måling har Ap mistet 1,1 prosentpoengs velgeroppslutning den siste uka. På Norsk Gallups måling har partiet mistet 1,0 prosentpoeng på en måned, mens de på AC Nielsen Norges måling har økt med 2,5 prosent i løpet av de siste fire ukene.

Åtte flere enn Høyre

Blir valgresultatet identisk med MMIs måling, som gir Ap en oppslutning på 26,2 prosent, blir Aps stortingsgruppe redusert med 18 mandater neste stortingsperiode. Da sitter statsminister Jens Stoltenberg og partileder Thorbjørn Jagland igjen med 47 Ap-representanter.

Det er bare åtte flere enn Høyre, som ser ut til å få 39 av sine menn og kvinner inn på Stortinget. Partileder Jan Petersen får dermed 16 flere representanter med seg enn han har hatt de siste fire årene.

De borgerliges oppslutning på meningsmålingen innebærer at en koalisjon med Høyre, KrF og Frp får rent flertall i Stortinget. De tre partiene får til sammen 84 av Stortingets 165 stortingsrepresentanter. Ap, SV og Sp mister sitt flertall, og sitter samlet igjen med 79 mandater.

Akkurat 50 prosent

Høyre, KrF og Frp får på AC Nielsen Norges måling en samlet oppslutning på 50 prosent. Det gir til sammen 87 representanter på Stortinget, og rent borgerlig flertall.

Høyre går riktignok relativt kraftig tilbake på målingen, og har i løpet av den siste måneden mistet en velgeroppslutning på 6,2 prosentpoeng. Partiet har nå, ifølge denne meningsmålingen, 21,7 prosent av velgerne i ryggen. MMI-målingen gir partiet 22,9 prosents oppslutning.

Norsk Gallups måling viser, i likhet med de to andre, at det går mot rent flertall for de ikke-sosialistiske partiene. Høyre, KrF og Frp får på denne målingen 83 mandater, mens trioen Ap, SV og Sp kommer opp i 80 mandater totalt.

Venstre nærmere seg

De tre sentrumspartiene får en samlet oppslutning på 20,2 prosent i MMI-målingen, 23,2 prosent i AC Nielsens måling og 18 prosent hos Norsk Gallup. På to av målingene er Høyre alene større enn sentrum til sammen. De tre målingene gir sentrumspartiene henholdsvis 31, 36 og 27 stortingsmandater i alt .

Venstre ligger på to av de tre meningsmålingene under sperregrensen, men det er ikke langt opp til 4-prosentstreken. Klarer partiet å kare seg over den og få utjevningsmandater vil sentrumsalternativet få en noe større oppslutning i Stortinget. På Norsk Gallups meningsmåling er imidlertid Venstre et godt stykke unna å komme på Stortinget i det hele tatt. Partiet får ikke større oppslutning enn 2,5 prosent.

Prosentene

Her er resultatene fra de tre meningsmålingene som ble offentliggjort fredag.

MMI:
Ap 26,2 prosent, Høyre 22,9 prosent, Frp 14 prosent, SV 12 prosent, KrF 11,7 prosent, Sp 4,7 prosent, Venstre 3,8 prosent, RV 1,1 prosent og andre partier 3,5 prosent.

AC Nielsen Norge:
Ap 24,9 prosent, Høyre 21,7 prosent, KrF 14,8 prosent, Frp 13,5 prosent, SV 12,2 prosent, Sp 5 prosent, Venstre 3,4 prosent, RV 1,2 prosent og andre partier 3,3 prosent.

Norsk Gallup:
Ap 25,5 prosent, Høyre 25,5 prosent, SV 15 prosent, Frp 11,5 prosent, KrF 11 prosent, Sp 4,5 prosent og Venstre 2,5 prosent.