Borgerlig jubel

- For første gang på ti år vil ikke Dumaen bli kontrollert av kommunister. Det er vanskelig å overvurdere denne seieren, sa den tidligere statsminister Sergej Kirijenko, leder av Unionen av høyrekrefter, da klare valgprognoser forelå i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De russiske politikerne har lagt drittslengingen, mistenkeliggjøringen, beskyldningene og truslene bak seg, og partiene jubler nå på hver sin kant over valgresultatet.

Kommunistene kan juble over en valgoppslutning på rundt 26 prosent, mens de sentrumsorienterte partiene har fått rundt 43 prosent av stemmene.

Seier for Putin

Størst jubel er det trolig i Kreml-alliansen Enhet, som ifølge meningsmålingene ville få en oppslutning på i overkant av ti prosent, men som nå ser ut til å få over 24 prosent av stemmene.
Det er et bemerkelsesverdig valgresultat for et parti som bare har eksistert i tre måneder.

Partiet, som ble funnet på i Kreml, ledes av kriseminister Sergej Sjoigu, og er støttet av statsminister Vladimir Putin.

Selv om Putin ikke har stått på partiets liste, er han trolig valgets store vinner. Hans store og voksende popularitet er trolig alene årsaken til Enhets valgresultat og stiller Putin i en klasse for seg i det kommende presidentvalget i Russland.

- Resultatet viser at velgerne ga sin stemme til en ung, ny generasjon politikere som er klare til å forbedre folks liv, sa Putins talsmann Mikhail Kozjukov i går kveld.

Kommunisthets

I alt 1100 internasjonale observatører har fulgt valget, og det blir meldt om bare mindre uregelmessigheter enkelte steder.

Kommunistpartiet har beskyldt motstanderne for å ha forsøkt å sverte partiet ved å plassere 24 flasker vodka utenfor partihovedkvarteret.
Det har vært flere innbrudd i partikontorer, og Unionen av høyrekrefter fikk stjålet halve valgavisopplaget. Også partiet Jabloko har hatt innbrudd i partikontoret.

Stort velgertap

Valget var imidlertid en stor skuffelse for tidligere statsminister Jevgenij Primakov og Jurij Lusjkov som leder partiet Fedrelandet Hele Russland. For noen måneder siden mente mange at Primakov & co ville gjøre et brakvalg, men partiet har trolig tapt mange velgere til Enhet, og fikk bare rundt 11 prosent av stemmene i går.

Et plaster på såret for Moskvas populære borgermester Jurij Lusjkov er det likevel at han fikk over 65 prosent av stemmene i Moskva.
Tre tidligere statsministrer vil få sete i nasjonalforsamlingen ettersom Primakov får følge av Viktor Tsjernomyrdin og Sergei Kirijenko, som ble statsminister da Tsjernomyrdin fikk sparken. Tjernomyrdin ble valgt inn fra en enmannskrets i den tynt befolkede republikken Jamalo-Nenets.

Opptellingen av stemmer fortsatte i hele natt, og det endelige valgresultatet var klart i morgentimene i dag.

PRESIDENT? Statsminister Vladimir Putin.
STØRST: Kommunistpartiet ved partileder Gennadij Ziuganov.
POPULÆR: Moskvas borgermester Jurij Lusjkov.
SKUFFET: Eks-statsminister Jevgenij Primakov.