- UAKTUELT: - En ny EU-debatt er så uaktuelt som det kan få blitt, sier Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund til Dagsavisen.
Foto: NORDAHL/ALEKSANDER, Dagbladet
- UAKTUELT: - En ny EU-debatt er så uaktuelt som det kan få blitt, sier Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund til Dagsavisen. Foto: NORDAHL/ALEKSANDER, DagbladetVis mer

Borgerlig regjering styrer unna EU-medlemskap

Høyre, Frp, KrF og Venstre vil ikke aktualisere debatten om EU-medlemskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er så uaktuelt som det kan få blitt, sier Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund til Dagsavisen.

Han mener det vil være misbruk av tid og ressurser å bruke krefter på noe som er i strid med flertallet i befolkningen.

Heller ikke i ja-partiet Høyre vil EU-medlemskap være aktuelt dersom de borgerlige vinner valget.

- Jeg kan ikke se at det kommer til å bli aktuelt de nærmeste fire årene, sier stortingsrepresentant Nikolai Astrup (H).

Kristelig Folkeparti er et nei-parti og deler samme syn som Frp og H på muligheten for medlemskap i EU i den kommende fireårsperioden.

- Jeg ser det som helt utenkelig at KrF vil iverksette et arbeid med sikte på EU-medlemskap, sier KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen.

Han mener dette må reflekteres i en eventuell regjeringserklæring dersom KrF skal i regjering med ja-partiet Høyre. Syversen ønsker seg en såkalt selvmordsparagraf som sier at regjeringen blir oppløst hvis medlemskap i EU kommer på dagsorden. Både dagens rødgrønne regjering og Bondevik 2-regjeringen har hatt en slik paragraf.

I Venstre vil man ikke at de borgerlige partiene skal samles om å garantere at medlemskapsdebatten ikke kommer opp, men nestleder Terje Breivik sier at medlemskapsspørsmålet «virker rimelig uaktuelt de neste fire årene».

(NTB)