NY GIV: De fire partilederne Trine Skei Grande, Knut Arild Hareide. Erna Solberg og Siv Jensen. Unge Høyres leder Kristian Tonning Riise mener KrFU må orientere seg i politiske realiteter og se at et borgerlig samarbeid må inkludere Frp. Her er de tilbake i Nydalen for å finne tilbake til samarbeidstonen etter en turbulent tid.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NY GIV: De fire partilederne Trine Skei Grande, Knut Arild Hareide. Erna Solberg og Siv Jensen. Unge Høyres leder Kristian Tonning Riise mener KrFU må orientere seg i politiske realiteter og se at et borgerlig samarbeid må inkludere Frp. Her er de tilbake i Nydalen for å finne tilbake til samarbeidstonen etter en turbulent tid. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

- Borgerlig samarbeid ikke mulig uten Frp

Unge Høyre mener KrFU furter over tap og sliter med å forstå politiske realiteter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lederen i KrFU, Emil André Erstad, sier til Dagbladet i dag at avstanden mellom KrF og Frp har økt gjennom de første to årene med blåblå regjering, og at statsminister Erna Solberg kan komme til å måtte velge mellom KrF og Frp i 2017. Erstad sier også at KrF ikke bør velge regjeringskonstellasjon før etter valget når man gjennom forhandlinger ser hvor man får mest gjennomslag.

Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise mener KrFU sliter med realitetsorienteringen. Han mener KrFs ungdom furter over tap, og burde lære av det andre sentrumspartiet Venstre.

- KrF må velge retning - KrFU sliter åpenbart med å forstå de politiske realitetene hvis de tror valget i 2017 blir et valg mellom Høyre/KrF eller Høyre/FrP.

Makten går igjennom sentrum, men det KrFU egentlig må bestemme seg for er om de mener Norge er best tjent med å flytte politikken i borgerlig eller rødgrønn retning.

Frp vil være en del av alle tenkelige flertall på borgerlig side. Vil vi ha mer borgerlig politikk, så må de borgerlige partiene kunne samarbeide, sier leder i Unge Høyres Landsforbund, Kristian Tonning Riise, til Dagbladet.

- Erna vil velge Frp Første nestformann i Fremskrittspartiets Ungdom, Bjørn-Kristian Svendsrud, sier han håper KrF innser at samarbeid med Frp er å foretrekke framfor «et stillestående Ap».

- Når Emil gir Erna et ultimatum, hvor hun må velge mellom Frp og KrF, gir han Erna i realiteten valget mellom Frp og Arbeiderpartiet, ettersom man tross alt trenger flertall for et budsjett. Da tror jeg valget hennes blir enkelt, og det er Frp. Det er utrolig synd for Norge hvis KrF velger å gå sammen med sosialistene. Frp vil bevege Norge framover, sier han

Tonning Riise anbefaler KrFU å lære av Venstre.

- Furter over tap - Jeg synes KrFU over lengre tid har valgt en lite konstruktiv linje i media, der de er mest opptatt av å selge tapene sine. Jeg mener KrFU burde lære av Venstre og Unge Venstre som har inntatt en langt mer fornuftig samarbeidslinje.

Venstre forhandler knallhardt, men de går ikke ut i media og furter hver gang de ikke får det helt slik de ville. De skryter i stedet av hvor mye de tross alt får gjennomslag for, og derfor får de også mye gjennomslag.

- Venstre er konstruktive Nylig fremmet for eksempel Sveinung Rotevatn en grønn tiltakspakke med 15 krav til regjeringen. Det ville overraske meg hvis ikke det er mulig å langt på vei innfri nesten samtlige av de kravene. Det er sånn man driver konstruktiv opposisjonspolitikk, sier Unge Høyre-lederen.

- Overkant hårsåre Han stiller seg også uforstående til sakene bruker som eksempel på at den økte politiske avstanden til Frp.

- Det Erstad reagerer på, er stort sett retorikken til Frp, men både asylbarn-saken og Syria-flyktningene er jo eksempler på saker der vi har kommet til enighet.

SKURRER: For under ett år siden møtte lederne i samarbeidspartienes ungdomspartier på finansminister Siv Jensens (Frp) kontor med utfordringer for framtida. Nå er samarbeidsidyllen brutt. Fra venstre Siv Jensen, Unge Høyres leder Kristian Tonning Riise, Unge Venstres leder Tord Hustveit, FrpU's leder Atle Simonsen og KrFUs leder Emil André Erstad. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SKURRER: For under ett år siden møtte lederne i samarbeidspartienes ungdomspartier på finansminister Siv Jensens (Frp) kontor med utfordringer for framtida. Nå er samarbeidsidyllen brutt. Fra venstre Siv Jensen, Unge Høyres leder Kristian Tonning Riise, Unge Venstres leder Tord Hustveit, FrpU's leder Atle Simonsen og KrFUs leder Emil André Erstad. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Det blir i overkant hårsårt hvis retorikken til Frp skal være nok til å velge bort et samarbeid der man faktisk får mye gjennomslag, sier Tonning Riise.

- Glemte søndagsåpent? - Når det gjelder søndagsåpne butikker, så er det en helt redelig uenighet mellom KrF og de øvrige partiene på borgerlig side. Og hvis denne saken var så viktig KrF så er det helt uforståelig at de ikke løftet en finger for å få den inn i samarbeidsavtalen  Det kan bare bety at KrF enten møtte svært uforberedt til forhandlingene, eller har innsett i ettertid at de valgte å kjempe for feil saker.

Både Høyre, FrP og Venstre har søndagsåpent i sine programmer, og saken står i regjeringserklæringen. KrF var imidlertid mest opptatt av å kjempe frem en reservasjonsmulighet for leger mot å henvise til abort, som det viste seg at de selv ikke var særlig villig til å forsvare når det kom til stykket.

- Må ta ansvar selv - KrF må nesten ta ansvar selv for at det var dette de var opptatt av i forhandlingene, og ikke søndagsåpne butikker. De kan ikke komme i ettertid nå, furte og si at Høyre, Frp og Venstre er slemme mot dem, fordi de søker gjennomslag for egen politikk, sier Unge Høyre-lederen.

Første nestformann i FpU Bjørn-Kristian Svendrud forstår ikke hvorfor Erstad nå plutselig vil samarbeide med Ap.

- Jeg kan ikke fatte at det er overraskende for Erstad at Frp står fast på politikken vi har gått til valg på. Det at vi står fast på innvandringspolitikken vår om å hjelpe folk i nærområdene fremfor å ta imot 10 000 syriske flyktninger, eller at vi er for mer frihet til butikkene, er velkjent FrP-politikk.

- Ikke Frps skyld Og at Erstad i tillegg gir oss skylden for røret rundt asylbarnsaken syns jeg er enda mer oppsiktsvekkende. Det er tross alt Aps politikk som skapte asylbarnsaken, og dette vet Erstad veldig godt, sier Svendsrud.

KrFU-leder Emil André Erstad sier det er forskjell på et Høyre som lener seg mot et populistiske Frp, og eit Høyre som ser at de beste løsningene ligger i sentrum.

Mer enn blåblått og rødgrønt - Å ikke anerkjenne at det er en lang avstand mellom Frp og KrF vil være et uklokt feilgrep av Høyre. Det finnes mer enn blåblått og raudgrønt. Jeg skulle ønske at Unge Høyre tok et oppgjør med populismen i Frp, for eksempel når partiet foreslo folkeavstemning om syriske flyktningar. Dette handlar om hva slags retning man ønsker på politikken.

Venstre definerer seg selv som et borgerlig parti. Det gjør ikke KrF, fordi vi ikke opplever et sterkt ideologisk fellesskap med populistiske Frp, sier Erstad.

 
 
 
 

MÅ VELGE: KrF må velge om de vi gå i borgerlig retning eller i rødgrønn retning, sier leder i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise. 
 FOTO: Ørn E. Borgen / Aftenposten
MÅ VELGE: KrF må velge om de vi gå i borgerlig retning eller i rødgrønn retning, sier leder i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise. FOTO: Ørn E. Borgen / Aftenposten Vis mer
FORSTÅR IKKE:Første nestformann i FpU, Bjørn-Kristian Svendsrud, forstår ikke at KrFU vil samarbeide med Ap. FOTO: FPU
FORSTÅR IKKE:Første nestformann i FpU, Bjørn-Kristian Svendsrud, forstår ikke at KrFU vil samarbeide med Ap. FOTO: FPU Vis mer