GOD STEMNING: Møtet mellom toppene i Høyre, Frp, Venstre og KrF på Radisson Blu-hotellet i Nydalen i dag handlet mest om økonomi og omstilling til et nytt, grønnere arbeidsliv. -. Det var et godt og konstruktivt møte, oppsummerte statsminister Erna Solberg etterpå. Her kommer hun sammen med finansminister Siv Jensen, Venstre-leder Trine Skei Grande og Kristelig Folkeparti-leder Knut Arild Hareide. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
GOD STEMNING: Møtet mellom toppene i Høyre, Frp, Venstre og KrF på Radisson Blu-hotellet i Nydalen i dag handlet mest om økonomi og omstilling til et nytt, grønnere arbeidsliv. -. Det var et godt og konstruktivt møte, oppsummerte statsminister Erna Solberg etterpå. Her kommer hun sammen med finansminister Siv Jensen, Venstre-leder Trine Skei Grande og Kristelig Folkeparti-leder Knut Arild Hareide. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Borgerlig samling for det grønne skiftet

Nestledere fra Høyre, Frp, KrF og Venstre skal utforme politikk for de framtidige arbeidsplassene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug tidligere i vinter har provosert med sine asylforslag, var stemningen mellom de fire samarbeidspartiene atskillig bedre etter møtet i Nydalen i dag. Med vedstabler og peis i bakgrunnen minnet det om rene «Hver gang vi møtes»-idyll.

Venstre-leder Trine Skei Grande hadde med seg 40 tiltak til et grønt skifte, og var svært fornøyd med at denne saken nå settes høyt på dagsorden.

De fire partiene er nå enige om å sette ned en arbeidsgruppe bestående av nestlederne Jan Tore Sanner (H), Ketil Solvik-Olsen (Frp), Terje Breivik (Venstre) og en av KrFs nestledere. Gruppa skal komme med forslag og være pådriver for hele regjeringen.

- Mindre handlingsrom - Det har vært et veldig godt og konstruktivt møte. Vi har jo vært enige om å møtes en gang hvert halvår for å diskutere regjeringens arbeid, samarbeidsavtalen og saker på dagsordenen.

I dag har det dreid seg om de økonomiske utfordringene vi har, både fordi regjeringen starter budsjettarbeidet til uka, og fordi det er større utfordringer i budsjettarbeidet nå enn de tidligere årene, oppsummerte statsminister Erna Solberg (H) etter møtet.

Hun viste til forpliktelser fra fjoråret og den ekstraordinære flyktningsituasjonen.

- Vi må være realistiske i forhold til hva vi har handlingsrom til. Det vi har drøftet, er hvordan vi kan sørge for at den økonomiske utviklingen blir bedre, hvordan vi kan skape flere arbeidsplasser. Vi har blitt enige om en arbeidsgruppe fra de fire partiene som skal jobbe kontinuerlig med det grønne skiftet og de nye arbeidsplassene. De skal bestille samordnet politikk fra regjeringsapparatet og få utredet ulike forslag, sa Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye arbeidsplasser Arbeidsgruppas oppgave er å bidra på både kort og lang sikt, mot budsjett og langtidsplan.

- Vi må få mer innovasjon og utvikling i dagens bedrifter, og ikke minst få de gode ideene til å bli nye bedrifter og arbeidsplasser.
Det er ingen tvil om at den omstillingen vi går inn i nå, må dreie seg om et grønt skifte. Vi må lete etter bedrifter som gir mindre fotavtrykk når det gjelder CO2-utslipp, sa Solberg.

Finansminister Siv Jensen (Frp) understreket at det er mindre handlingsrom i norsk økonomi enn på mange år, først og fremst på grunn av oljeprisfallet og flyktningsituasjonen.

- Ledigheten øker på Sør- og Vestlandet. Samtidig går det veldig bra i andre fylker. Noen næringer har gode tider og god vekst. Det er viktig at vi innretter oss slik at vi ikke ødelegger for de som gjør det bra, men hjelper de som har det mer utfordrende, og det må vi klarer å gjøre innenfor en ramme som er mindre enn den vi er vant til. Og det handler om å prioritere. Og jeg er veldig glad for at avi fire er enige om at å sikre arbeidsplasser framover, er det aller viktigste, sa Jensen.

- Ikke bråk På spørsmål om finansministeren, gitt det begrensede handlingsrommet, venter mindre budsjettbråk fra samarbeidspartiene neste år, svarte Jensen:

- Alle de fire partiene har ønsker og forventninger hver gang det skal lages statsbudsjett. Det som vært viktig for meg i dag, er å redegjøre for den økonomiske situasjonen. Her har vi en ganske felles virkelighetsforståelse. Det betyr ikke at det ikke er forventninger. Men når handlingsrommet er mindre enn tidligere, må vi prioritere og levere på det vi virkelig har forpliktet oss på, sa Jensen.

Venstre-leder Trine Skei Grande avviste premisset.
- Det at politiske partier diskuterer, er ikke bråk. Jobben vår er å kjempe for vår politikk, det er ikke strid, sa hun.