Borgerlig toppnivå

For første gang vil Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre kunne oppnå rent borgerlig flertall i Stortinget - uten støtte fra Senterpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jagland skremmer bort velgere

Partiene får rekordoppslutning med tilsammen 53,3 prosent, viser MMIs nye meningsmåling for Dagbladet.

- Det er for tidlig å snakke om konstellasjoner etter stortingsvalget i 2001, men det er jo interessant å lage regnestykker, sier Inge Lønning, nestleder i Høyre.

Han synes imidlertid det er mest interessant at Ap, SV og Sp er fjernere unna en flertallskonstellasjon enn på lenge, med tilsammen 42,8 prosent oppslutning.

- Det er også interessant at Senterpartiet ikke lenger er tungen på vektskåla verken i en høyre- eller venstrekoalisjon, sier Lønning.

Han avviser langt på vei en firer-koalisjon bestående av Høyre, Frp, KrF og Venstre, selv om den vil kunne gi rent flertall i stortinget, og mener det er langt mer spennende å se for seg en koalisjon bestående av Høyre, KrF og Venstre, som kan få støtte av Frp. En slik trekant-koalisjon ville ut fra dagens meningsmåling hatt en oppslutning på 35,7 prosent. Sammenliknet med forrige stortingsvalg er det opp 3,2 prosentpoeng.

Flying start

- Det er langt fram til stortingsvalget i 2001, men en så sterk medgang som vi har hatt de siste månedene gir oss en flying start, sier Inge Lønning,

- For Høyre er det særlig positivt at medgangen tyder på en relativt stabil trend, ikke minst i en situasjon hvor det parlamentariske bildet er så uklart, sier Lønning.

At medgangen vil gi uttelling i de kommende ukers budsjettforhandlinger i Stortinget, ser han imidlertid ikke for optimistisk på.

- Etter årets valg og følgende målinger vil det være aparte å tolke velgernes signal som et ønske om å legge kursen til venstre. Men når en ser på resultatet av de kommunale partiforhandlingene etter valget ser en jo at det eneste politikerne ikke er interessert i, er hva velgerne mener. Da synes jeg ikke det er så rart at valgdeltakelsen synker heller, sier Lønning.

Rævdilter

- Dette er hva jeg vil kalle rævdilter-effekten, sier valgforsker og Ap-mann Frank Aarebrot om partimålingen. Med det mener han at det er normalt at de første meningsmålingene etter et valg forsterker valgtendensene, denne gangen særlig ved Høyre og Arbeiderpartiets henholdsvis oppgang og nedgang.

- Men det er jo et tankekors at 29 prosents oppslutning er en framgang på en halv prosent for Ap sammenliknet med kommunevalgresultatet. Det forteller hvor dårlig kommunevalget egentlig har vært for Ap, sier Aarebrot.

Også valgforskerkollega Bernt Aardal mener målingen bekrefter og forsterker tendensene fra valget.