Borgerlige leder i valgdagsmålingen

De borgerlige ligger an til å vinne, men ikke å få flertall.

VALGKAMPEN ER OVER: Nå er valgkampen over for Socialdemokraternas Mona Sahlin og Moderaternas Fredrik Reinfeldt. Foto: ANDERS WIKLUND / Scanpix
VALGKAMPEN ER OVER: Nå er valgkampen over for Socialdemokraternas Mona Sahlin og Moderaternas Fredrik Reinfeldt. Foto: ANDERS WIKLUND / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se Expressens livesendinger fra de svenske valgvakene

||| STOCKHOLM (Dagbladet): Det kan ligge an til politisk kaos dersom den store valgdagsmålingen til SVT slår til. De borgerlige blir største blokk med 49, 1 prosent mot den rødgrønne blokken som får 45, 1 prosent. Kontroversielle Sverigedemokraterna får 4,6 prosent og kan da havne i en vippeposisjon.

Flere målinger Også TV 4s måling viser borgerlig seier med 48,2 prosent mot 46,4 prosent til de rødgrønne. Også i denne målingen er Sverigedemokraterna over sperregrensa på 4 prosent.

I Sveriges Televisjons måling på den rødgrønne siden får Vänsterpartiet 6,1 prosent, Socialdemokraterna får 30 prosent og Miljöpartiet får 9 prosent. På den borgerlige siden får Centerpartiet 7,1 prosent, Folkpartiet Liberalerna får 7,2 prosent, Kristdemokratene får 5,7 prosent, og Moderaterna får 29,1 prosent.

Målingen som er gjort i 130 valglokaler over hele Sverige pleier å gi en god indikasjon på hva som blir endelig resultat, men valgresultatet er fortsatt ikke klart.

Spenning - Det ser ut til at den borgerlige alliansen skal vinne. Nå er spenningen knyttet til om Sverigedemokraterna kommer inn i Riksdagen og hva som kan bli det parlamentariske grunnlaget for en regjering. Reinfeldt har sagt at han ikke vil ha noe med Sverigedemokraterna å gjøre. Nå må vi se om han står ved det, sier Ap-politiker Martin Kolberg til Dagbladet.

Han befinner seg på Socialdemokraternas valgvake i Stockholm.

- Socialdemokraterna har gjort en fantastisk valgkamp. Jeg vil minne om at Ap fikk 24,7 prosents oppslutning i valget i 2001. Så vant vi valget både i 2005 og 2009, sier Kolberg.