PANIKK:  Nitten mennesker mistet livet da det brøt ut massepanikk under teknofestivalen Loveparade i den tyske byen Duisburg i går. FOTO: ERIK WIFFERS/EPA/SCANPIX
PANIKK: Nitten mennesker mistet livet da det brøt ut massepanikk under teknofestivalen Loveparade i den tyske byen Duisburg i går. FOTO: ERIK WIFFERS/EPA/SCANPIXVis mer

Borgermester må ha livvakter etter loveparadetragedien

Får skylda for at 20 mennesker døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):I Tyskland raser nå debatten om hvem som har skylda etter tragedien på teknofestivalen Loveparade i den tyske byen Duisburg.

Etter at en 21 år gammel jente i kveld døde av skadene hun pådro seg da det brøt ut massepanikk blant de besøkende, har tallet på døde steget til 20, melder den tyske TV-kanalen ARD.

I tillegg er tallet på skadde oppjustert fra 342 til 511, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Beskyttelse Over tusen personer har dessuten status som savnet, men politiet tror at de fleste av disse skal være i god behold.
Én av dem som blir utsatt for knallhard kritikk er Duisburgs borgermester Adolf Sauerland. Han opplever nå både å bli skjelt ut og kastet søppel på, skriver Süddeutsche Zeitung.

Så upopulær er Sauerland blitt, at han ved et besøk til ulykkesstedet måtte ha livvakter for å beskytte seg mot sinte sørgende.

«Du visste det », skal en av de frammøtte ha ropt etter han.

Advart Hvor mye Sauerland faktisk visste om svakhetene ved sikkerhetsopplegget rundt festivalen, er så langt uklart. Men ifølge flere tyske medier skal både politi og brannvesen på forhånd ha advart mot i det hele tatt å arrangere Loveparade i Duisburg. De skal blant annet ha ment at byen er for liten til at det går an å kontrollere store folkemengder der.

Ifølge et internt dokument som ukemagasinet Der Spiegel har fått tak i, skal festivalområdet bare ha vært godkjent for 250 000 besøkende. Likevel var det over én million mennesker til stede under gårsdagens teknofestival. 

Spare penger Formann for det tyske politiforbundet, Rainer Wendt, mener det er sannsynlig at både Duisburg by og arrangørene prøvde å spare penger på sikkerhetsopplegget.

— Det er ting som tyder på det. For eksempel var det ingen videoovervåking under arrangementet. En slik overvåkning ville gjort det mulig å reagere raskere, sier Wendt til den tyske TV-kanalen ARD, ifølge Süddeutsche Zeitung.

Går ikke av Selv nekter den hardt pressede borgermesteren å gå av

— I de neste dagene må vi fokusere på å bearbeide denne fryktelige hendelsen og å skaffe oss et best mulig bilde av hva som faktisk skjedde, sier Sauerland i en uttalelse nå i kveld.

 

 PRESS:  Duisburgs borgermester er nå under svært hardt press etter at 19 mennesker mistet livet under Loveparade. FOTO: DANIEL ROLAND/ AFP PHOTO/ SCANPIX
PRESS: Duisburgs borgermester er nå under svært hardt press etter at 19 mennesker mistet livet under Loveparade. FOTO: DANIEL ROLAND/ AFP PHOTO/ SCANPIX Vis mer