Borgermester trekker seg etter grov hets av Michelle Obama: «Jeg er lei av å se en ape i høye hæler»

- Ikke ment å være rasistisk i det hele tatt.

HETSET FØRSTEDAMEN: To kvinner har mistet jobbene sine etter at et Facebook-innlegg som hetset USAs førstedame, Michelle Obama, gikk viralt. Foto: Nicholas Kamm/AFP/NTB Scanpix
HETSET FØRSTEDAMEN: To kvinner har mistet jobbene sine etter at et Facebook-innlegg som hetset USAs førstedame, Michelle Obama, gikk viralt. Foto: Nicholas Kamm/AFP/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Det skal bli forfriskende å få en stilig, vakker og verdig førstedame i Det hvite hus. Jeg er lei av å se en ape i høye hæler», skrev lederen av en ideell organisasjon i Vest-Virginia-byen Clay etter Trumps valgseier forrige uke.

«Dette gjorde dagen min», svarte byens borgermester Beverly Whaling, som med det gjorde seg til et hatobjekt i sosiale medier på tvers av USA.

Tirsdag kveld blir det bekreftet at borgermesteren trekker seg, som følge av furoren som ble rettet mot henne etter at hun applauderte Facebook-innlegget, skriver Washington Post.

Innlegget ble først slettet, før begge kvinnenes Facebook-profiler ble fjernet, ifølge avisa.

Underskriftskampanje

- TA DET ROLIG: Presidentparet fikk erfarent besøk i Det hvite hus. Virginia McLaurin (106) strålte av lykke da hun fikk møte Barack og Michelle Obama. Video: facebook.com/whitehouse Vis mer

Likevel har kritikken fortsatt. Så langt har nær 160 000 personer skrevet under på en underskriftskampanje på nettstedet The Petition Site - som krever at begge kvinnene blir sparket fra sine respektive jobber. På nettstedet beskrives innlegget som grovt hetsende og klart rasistisk.

Mandag ble kvinnen som hadde skrevet det opprinnelige innlegget sparket fra sin jobb.

- Flere av reaksjonene på dette innlegget er direkte hatkriminalitet mot meg, sier hun til nyhetsnettstedet WSAZ.

USAs førstedame har ikke kommentert saken.

- Ikke rasistisk

Ett døgn senere er det klart at borgermesteren også er ferdig.

- Min kommentar var ikke ment å være rasistisk i det hele tatt. Jeg siktet til endringene i Det hvite hus. Jeg er oppriktig lei meg overfor alle som ble såret av dette. De som kjenner meg vet at jeg ikke er rasistisk - på noen måte, sa borgermester Whaling i en uttalelse til Washington Post tidligere mandag.

Obama advarer mot nasjonalisme

Samtidig som saken vekker voldsom interesse i USA, er president Barack Obama på sitt siste offisielle utenlandsbesøk. Under en tale i Aten i Hellas tirsdag advarte presidenten mot rå nasjonalisme, økende innvandringsmotstand og populisme.

- Vi må beskytte oss mot en økende rå nasjonalisme eller etnisk identitet eller stammemotsetninger som bygges rundt et «oss» og et «dem», sa Obama i en tale i Aten tirsdag.

- Vi vet hva som skjer når europeere splittes, det 20. århundre var et blodbad, fortsatte han.

HYLLES: Hillary hyller Michelle Obama for å løfte frem kvinners rettigheter under møtet med velgere i North Carolina. Video: CNN Vis mer