Borghild (78) dømt for barnekidnapping

Borghild Berning hjalp mann å holde sønnen på sju år skjult. Nå er hun dømt til 90 dagers betinget fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Berning er med i «Aksjonsgruppen barns rett til samvær med foreldre og besteforeldre». Det var som leder i aksjonsgruppa hun hjalp til med å kidnappe en 7 år gammel gutt, til tross for at moren hadde rett til den daglige omsorgen.

Berning og barnefaren skal ha hentet gutten mens han var hos en barnevakt, og holdt ham skjult for moren på forskjellige adresser i halvannen måned.

78-åringen er i harnisk etter dommen i Karmsund tingrett.

-  Det går ikke an at en mor går og tviholder på barnet, og lar mannen gå for lut og kaldt vann, sier Berning til Dagbladet.

Krass kritikk

Retten skriver i dommen at de ikke har noen forståelse for Bernings handlemåte i saken, og kommer med krass kritikk av aksjonsgruppa.

-  Hennes alternative virksomhet bidrar til å øke belastningen for de involverte ytterligere, og å svekke posisjonen for foreldre som nektes samvær, skriver dommeren ifølge Haugesunds Avis.

I tillegg til betinget fengsel fikk 78-åringen 3000 kroner i bot. Barnefaren fikk 30 dagers betinget fengsel, og 3000 kroner i bot.

 AKSJONIST:  Borghild Berning (78) vil kjempe videre til tross for dommen. Bildet er fra 1994.
AKSJONIST: Borghild Berning (78) vil kjempe videre til tross for dommen. Bildet er fra 1994. Vis mer

Retten mener at moren i forkant av kidnappingen drev med noe som kan minne om samværssabotasje, og at det er formildende for barnefaren.

Ny lov

Borghild Berning startet aksjonsgruppa i 1994, etter at hennes sønn fikk problemer med samværsretten til sitt barn. Den engasjerte bestemoren forteller at hun har fått over 40 saker etter at denne historien ble kjent i media.

Hun vil jobbe videre for en lov som gir offentlige myndigheter rett til å gripe inn overfor foreldre som trenerer ekspartneres samværsrett med barna.

-  Vi må ta kontakt med Justisdepartementet, Barne- og familiedepartementet og Helsedepartementet. For dette går faktisk på helsa løs, sier bestemoren.