Boris bestemmer

Boris Jeltsin bestemmer. Det demonstrerte han med all mulig kraft og tydelighet i går. Men hva vil han egentlig med de bestemmelser han tar? Det er 150 millioner russere, og en hel verden for øvrig, fortsatt i stor tvil om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ryktene om Boris Jeltsins evige sykdommer og snarlige død viste seg igjen å være sterkt overdrevet. I sitt mest oppsiktsvekkende «kupp» hittil, avsatte Jeltsin i går hele sin regjering.

Rett fra sykeseng med halsbetennelse og antibiotikakur tok han hele sin regjering på senga før de hadde fått drukket morgenkaffen. Overraskelse og stort drama er fortsatt Boris Jeltsins varemerke som maktmenneske.

Ytre sett handler det om reformer eller ikke reformer hver gang Boris Jeltsin med slik kraft entrer den politiske manesjen. Jeltsins egen begrunnelse for å kaste hele regjeringen er de millioner av pensjonister og statsansatte som fortsatt ikke får utbetalt pensjoner og lønn.

Men trolig handler gårsdagens politiske massakre mest av alt om hvem som skal bli Russlands neste president, ved valget om to år.

Uavgjort

Ut går statsminister Viktor Tsjernomyrdin, Boris Jeltsins mest lojale og slitesterke allierte. Mer enn noen annen personifiserer han selve maktapparatet etter mer enn fem år som statsminister, med gode kontakter til den kommunistdominerte nasjonalforsamlingen.

Nå var Tsjernomyrdins framtidige rolle høyst uklar i går. Boris Jeltsin ba ham være klar til presidentvalget om to år.

Men betyr det at Tsjernomyrdin, mannen som ifølge Jeltsin selv ble sparket fordi Russland trenger et «mer energisk og resultatorientert mannskap», er Jeltsins mann ved det valget? Etter Tsjernomyrdins kroppsspråk å dømme, gjør det neppe det.

Inn som midlertidig statsminister kommer den 35 år gamle Sergeij Kirijenko.

Inntil i går var energiministeren regjeringens minst kjente mann. Som den populære Boris Nemtsovs nære medarbeider er Kirijenko reformpolitiker.
Men vil Kirijenko, som en ukjent og uerfaren reformpolitiker, kunne fremme reformprosessen i Russland vesentlig?

Neppe.

Offerlam

Det var i går kveld uklart om Kirijenko virkelig blir Russlands nye statsminister, også etter at den nye regjeringen er innsatt, seinest 11. april. Men hvis Kirijenko blir statsminister, kan hans utsikter i russisk politikk bli ganske dystre.

Uten autoriteten og erfaringen til den 25 år eldre Tsjernomyrdin er sannsynligheten for at han vil bli knust av et motvillig parlament på den ene siden, og av et selvbevisst maktapparat på den annen, stor.
Kirijenko kan raskt finne ut at han er et offerlam. Men hvem er det i så tilfelle han ofres for?

Spillets «Mr. X»

Den store ukjente, selve «Mr. X», i Boris Jeltsins spill, er den unge reformpolitikeren Boris Nemtsov (38). Han ble innkalt til et møte med Boris Jeltsin tidlig i går. De fleste trodde han skulle bli tilbudt jobben som statsminister.

Om Boris Nemtsov er skuffet eller lettet da det ble klart at oppgaven som regjeringssjef i første omgang gikk til Sergeij Kirijenko, er titusenkronersspørsmålet for alle kremlologer.

For på den ene sida er den Boris Jeltsin velger som sin statsminister en klar kandidat til å etterfølge ham som president. På den andre sida er maktens ansvar en klar belastning i et land der alle økonomiske piler har pekt nedover de siste ti åra, og der de først i år vil peke svakt oppover.

Er det et avtalt spill at Boris Nemtsovs protesjé er statsminister, mens Nemtsov selv skal hvile? Og framstå som frisk til den store dysten om hvem som skal bli Boris Jeltsins etterfølger om to år?
Alle vestlige reaksjoner på gårsdagens massakre er forsiktige og udramatiske. Det betyr at Vestens ledere ikke anser maktskiftet som epokegjørende i forhold til reformer eller ikke reformer. Og at de betrakter gårsdagens massakre som et internt spill i Jeltsins leir om hvem som skal bære Boris Jeltsins arv videre om to år.