Boris faller med børsene?

På den paniske ryktebørsen i Moskva er Russland i øyeblikket uten både president og mynt. Boris Jeltsin forbereder snarlig avgang, ifølge stadig hissigere rykter. Krisa i Russland og Asia trekker vestlige børser med seg nedover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag kan totalindeksen på Oslo Børs dukke under den magiske grensen på 1000 - mens verdens øyne venter på om Boris dukker opp på arenaen igjen.

Det var fjernsynsselskapet CBS som i går viderebrakte rykter om at Boris Jeltsin forbereder sin avgang. Kreml utstedte straks et dundrende dementi, men arme russere vet ikke hva de skal tro.

Tør ikke dø

77 år gamle Jekaterina Morozova tør ikke dø uten dollar. Hun frykter at hun ikke vil ha råd til sin egen begravelse dersom hun ikke får vekslet sine oppsparte rubler. Avvist i banken gikk hun til slutt til en korrespondent fra Reuters og ba om å få vekslet sitt begravelsesfond mot 400 amerikanske dollar. - Får jeg ikke vekslet rublene nå, blir jeg aldri begravd, sier den russiske kvinnen.

Den russiske sentralbanken innstilte i går all valutahandel bare få timer etter at Moskva Interbank hadde åpnet sine dører. Det er andre dag på rad at valutahandelen blir stanset fordi tilliten til rubel er borte.
Tusenener av moskovitter har de siste dagene gått gatelangs med lommene fulle av rubelsedler på jakt etter hard valuta. Men utenfor bankene står vaktene og ler av dem.

- Dollar, prøv rundt hjørnet.

Redselen for å brenne inne med verdiløse rubler spredte seg i går over elleve tidssoner i det veldige Russland. Overalt er svaret det samme:

- Ingen innveksling av rubler mot hard vestlig valuta - uansett hvor gode tilbudene er. Panikken bredte seg raskt da ingen ville ta imot rublene.

Meldingen om Jeltsins snarlige avgang øker kaoset.

Clinton kommer

Umiddelbart virker det merkelig at han skulle gå av uten forvarsel når Bulgarias president, Petar Stojanov, kommer til Moskva på statsbesøk i dag, og USAs president, Bill Clinton, kommer på mandag.

Viseutenriksminister Strobe Talbott fra USA er i Moskva for å forberede Clintons besøk. I sine mange samtaler har han ikke sett noen tegn til at Jeltsin forbereder seg på å gå av. Talbotts sjef, utenriksminister Madeleine Albright, bekreftet med et nikk i går at Clinton drar til Moskva mandag som planlagt.

- Det er riktig at besøket finner sted, og jeg vil ikke spekulere over noe annet scenario, sa Clintons nasjonale sikkerhetsrådgier, Sany Berger, i går.

Brev

President Jeltsin har undertegnet et brev som kunngjør hans ønske om å gå av straks Viktor Tsjernomyrdin formelt er innsatt som statsminister, hevdet CBS, og viste til kilder i Kreml og i Jeltsins familie. Det angivelige brevet er ikke datert. Hvis Jeltsin trekker seg, vil Tsjernomyrdin overta som midlertidig president inntil ny president er valgt i løpet av tre måneder.

Sergej Jastrzjembskij, Jeltsins pressetalsmann, forsøkte raskt og sterkt å avsanne påstanden om avgang.

Jeltsin har vist både evner og vilje til å overleve politisk. Dersom han skulle trekke seg, må det enten skyldes at helsa er på vei mot et endelig sammenbrudd og/eller et klart krav fra familien.

Uansett har Jeltsin i politisk forstand nådd et politisk nullpunkt. Han har ikke lenger noen politisk bevegelse i ryggen og står nå forvirret og hjelpeløs midt oppe i ei krise som Russland ikke har sett maken til etter Sovjetunionens oppløsning.

Verdensomspennende
Den verdensomspennende finansuroen nådde som ventet torsdag også børsen i New York, der kursene falt med 4,2 prosent i løpet av formiddagen, for så å ta seg litt opp i svært aktiv handel etter lunsj. Den norske krona satte ny bunnrekord torsdag med 115,17 mot ecu-indeksen, og endte på 114,04. Børsfallet var på 3,8 prosent. Totalindeksen sluttet på 1007,27.
Tallene forteller at både det norske og de internasjonale børsmarkedene fortsatt er meget nervøse. Spekulasjonene mot krona pågår heftigere enn de foregående dager og sender kronekursen til stadig nye bunnrekorder.

Totalindeksen på Oslo Børs har ikke vært under 1000 poeng siden den passerte tusentallet i januar 1997. Toppen på 1423 poeng passerte Oslo Børs 6. mai i år.

MOSKVA:</B> Desperate russere slåss om køplassene i banken SBS-Agro, i et fortvilet forsøk på å få ut sparepengene sine torsdag morgen.<bR>