Boris Johnson blir ny utenriksminister

Theresa May er i ferd med å danne sin regjering. Flere ministerposter fylles i kveld.  

TILBAKE: Kort tid etter Boris Johnson ga opp lederkampen i det konservative partiet er han utnevnt til utenriksminister. Foto: AFP PHOTO / OLI SCARFF
TILBAKE: Kort tid etter Boris Johnson ga opp lederkampen i det konservative partiet er han utnevnt til utenriksminister. Foto: AFP PHOTO / OLI SCARFFVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Boris Johnson blir ny britisk utenriksminister.

- Dronningen kunne fornøyd godkjenne utnevnelsen av Boris Johnson som utenriksminister, heter det i en uttalelse fra Downing Street nummer 10.

Johnson, som var ordfører i London i åtte år, ledet Brexit-kampanjen til seier i juni. Han erstatter Philip Hammond, som nå blir britenes nye finansminister.

Dette er de nye statsrådene:

  • Boris Johnson, utenriksminister
  • Amber Rudd, innenriksminister
  • Phillip Hammond, finansminister
  • David Davis, «brexit-minister»
  • Liam Fox, internasjonal handelsminister

Flere utnevnelser

Det var ventet at Johnson skulle være en het kandidat for ledervervet i det konservative partiet, og dermed statsministerposten, men Johnson trakk overraskende sitt kandidatur. Eksperter hevder Johnson ble dolket i ryggen av sin tidligere Brexit-kompis Michael Gove, i et spill som skulle sikre Gove lederjobben.

- Jeg har dessverre kommet til den konklusjonen at Boris ikke kan stå for det lederskapet eller bygge det laget som trengs, skrev Gove i en uttalelse kort tid tilbake.

I kveld ler kanskje Johnson både sist og best, all den tid det er klart at han skal lede britenes utenrikspolitiske arbeid i tida framover. Foreløpig er ikke Michael Gove gitt noen rolle i Mays nye regjering.

Det er derimot klart at Amber Rudd tar over Theresa Mays gamle jobb og blir innenriksminister. Hun kommer fra jobben som energiminister. Liam Fox skal ifølge The Guardian lede et nytt departement for utenlandshandel - en nøkkelposisjon når britene nå skal starte forhandlinger med EU om utmeldelse.

David Davis blir ny «brexit-minister» i et nytt departement, og flere utnevnelser er ventet i løpet av kvelden.

- Sparket Osborne

Britiske medier sier George Osborne, som nå blir erstattet som finansminister, kort og godt fikk sparken av May. Hun skal ha gitt den kjente politikeren beskjed om at han er uønsket i hennes regjering.

Fra klokken 19.30 i kveld er det Theresa May - ikke David Cameron - som bor i Downing Street nummer 10. Det har blitt spekulert i at May vil utnevne kvinnelige allierte i nøkkelposisjoner i sin nye regjering.

May vant maktkampen i det konservative partiet i Storbritannia, til tross for at hun nylig ble omtalt som «en fordømt vanskelig kvinne». May, som var for at britene skulle forbli i EU, får nå jobben med å lede landet ut av handelsunionen. Hun er blitt hyppig sammenliknet med både Angela Merkel og Margareth Thatcher.

Dagbladet oppdaterer saken.