Boris Johnson droppet pressekonferanse. Latterliggjøres

- Man kan ikke holde et folk som gisler for politisk vinning.

TOMT: Luxemburgs statsminister, Xavier Bettel, gestikulerer her mot den tomme talerstolen der Boris Johnson skulle sått. Foto: REUTERS / Yves Herman   / NTB scanpix
TOMT: Luxemburgs statsminister, Xavier Bettel, gestikulerer her mot den tomme talerstolen der Boris Johnson skulle sått. Foto: REUTERS / Yves Herman / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ettermiddag droppet britenes statsminister Boris Johnson en planlagt pressekonferanse i Luxemburg.

Bråkete demonstranter

Pressekonferansen kom i kjølvannet av et møte med EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker, og Johnson skulle etter planen ha møtt opp sammen med Luxemburgs statsminister Xavier Bettel.

Årsaken til at Johnson trakk seg var bråk fra demonstranter, som allerede tidligere på daget hadde buet på den britiske statsministeren.

Britene skal ha foreslått å holde pressekonferansen innendørs for å komme vekk fra de rundt 75 demonstrantene, men det gikk ikke Luxemburg med på.

Dermed ble statsminister Bettel stående og gestikulere mot en tom stol da han møtte pressen, og han lot ikke anledningen gå fra seg til å harselere litt med britenes statsminister.

Han grep blant annet fatt i Johnsons uttalelser de siste ukene, der han har gitt uttrykk for at det er Brexit-samtalene går bra og at det vil ta styrken til tegneseriefiguren Hulken å forlate EU uten en avtale.

- Jeg spurte Johnson: Jeg leste i avisa for noen dager siden at det har gått fra «stor framgang», til Hulken, til at David Cameron foreslår en ny folkeavstemning. Og da sa Johnson at det ikke vil bli noen ny folkeavstemning, fordi jeg spurte ham: Ville ikke det være løsningen for å få dere ut av denne situasjonen, sa Bettel, ifølge The Guardian.

«Den utrolige sutreren»

Også EU-parlamentets Brexit-koordinator, Guy Verhofstadt, benyttet anledningen til å komme med et stikk i retning Johnson. Han tvitret et bilde av Bettel, som gestikulerer mot den tomme talerstolen der Johnson skulle stått.

«From the incredible Hulk, to the incredible Sulk», skrev Verhofstadt.

Meldingen blir ikke like elegant, og rimer ikke, når man oversetter den til norsk, men det blir noe sånn som «fra den utrolig Hulken, til den utrolige Sutreren».

Luxemburgs statsminister ga klart uttrykk over at han er frustrert over hele Brexit-situasjonen under den Johnson-løse pressekonferansen.

- Folk må få vite hva som skal skje med dem om seks uker. De trenger sikkerhet og de trenger stabilitet. Du kan ikke holdes et folks framtid som gissel for partipolitisk vinning, sa Bettel, og gestikulerte mot den tomme stolen:

- Så dette er må Johnson løse.

LIGNER: Møt Bærums helt egne Boris. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Frustrert

For Bettel er frustrert over det han ser på som en mangel på framgang. Da han ble spurt om han trodde at den britiske regjeringen bløffet om forhandlingene for å kunne gi EU skylden for en brexit uten avtale, svarte Bettel:

- Jeg sa til ham: «Jeg hører mye, men jeg leser ikke mye». Hvis de ønsker å diskutere noe så må vi få skrevet det ned. De kan ikke gi oss skylden for at de ikke klarer å komme seg ut av en situasjon de har satt seg selv i.

- Det er ingen forandringer- Det er ingen konkrete forslag på bordet akkurat nå, og jeg vil ikke gi mitt samtykke til ideer, vi trenger skriftlige forslag. Stopp med snakket, begynn å gjøre noe, lød oppfordringen fra Bettel, som ikke vil garantere at han går med på en ny Brexit-utsettelse.

- Vi kommer ikke til å gå med på en ny utsettelse bare for utsettelsens skyld.

Når det gjelder Johnsons valg om å ikke stille under pressekonferansen i Luxemburg, sa han at mente det «ikke ville ha vært rettferdig overfor Luxemburgs statsminister».

- Det var helt klart masse bråk og poengene vår kunne ha druknet, men jeg snakker gjerne med deg nå, sa Johnson til britiske medier.

Han la til at de er i «et vanskelig øyeblikk» i Brexit-prosessen og at folk ikke skal tenke at en avtale «nødvendigvis er i boks», men at det «gjenstår hardt arbeid».

BESTEMT: Opposisjonen frykter at Boris Johnson skal klare å tvinge Storbrittania ut av EU 31. oktober. Det ønsket kommenterer han i denne videoen. Video: @BorisJohnson/Twitter. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

«Ingen grunn til optimisme»

Før den mye omtalte pressekonferansen hadde altså Johnson et møte med EU-kommisjonens leder, Juncker. Han sier at Johnson ikke har presentert noen nye avtaleforslag, og at alle nye planer må være «kompatible» med den eksisterende avtalen, som er den som har blitt avvist av det britiske parlamentet tre ganger.

Den britiske utenriksministeren Dominic Raab hevder det forhandles om en avtale som er langt bedre enn den forgjengeren Theresa May fikk på plass, men EU-kilder sier britene ikke har kommet med noen konkrete og realistiske forslag som gir rom for å gjenåpne forhandlingene og revidere avtalen som ligger på bordet.

lfølge EUs brexitforhandler Michel Barnier, som også deltok under mandagens arbeidslunsj, er det «ingen grunn til optimisme».

31. oktober må uansett en eller annen løsning ligge på bordet. Enten må britene ha fått en utsettelse eller de må ha fått på plass en avtale. For snaue to uker siden vedtok nemlig de britiske folkevalgte en ny lov, som pålegger Johnson å be om en Brexit-utsettelse.

Men på tross av dette hevder Johnson hardnakket at Storbritannia skal ut av EU 31. oktober.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer