Boris Johnson handlet lovstridig

Boris Johnson tapte i høyesterett.

LOVSTRIDIG: Boris Johnsons beslutning om å suspendere det britiske Parlamentet i over en måned under oppkjøringen til brexit var lovstridig, fastslår Storbritannias høyesterett. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Boris Johnsons beslutning om å suspendere det britiske Parlamentet i over en måned under oppkjøringen til brexit var lovstridig, fastslår Storbritannias høyesterett.

Dermed opphever høyesterett suspensjonen, siden det i praksis aldri har vært lovlig suspendert.

Ulovlig

For høyesterett var det store spørsmålet hva som er grensene for Johnsons makt og hvorvidt suspensjonen stoppet Parlamentet fra å utføre sin funksjon.

Ifølge høyesterett var den «forlengede» suspensjonen uvanlig.

– Denne suspensjonen forhindret parlamentet fra å samles i fem uker. Det er noe annet enn en pause. Denne forlengende suspensjonen fant sted under eksepsjonelle omstendigheter, sier Lady Hale, leder av Storbritannias høyesterett.

Lady Hale sier at «en avgjørelse om å suspendere, eller gi monarken råd om å suspendere, vil være ulovlig dersom suspensjonen har den effekten at den forhindrer, uten god grunn, parlamentets evne til å utføre sine konstitusjonell funksjoner som lovgiver og organet som er ansvarlig for å holde oppsikt med regjeringen».

– Underhuset må samles

Dermed er konklusjonen at Johnson brøt loven da han suspenderte Parlamentet i fem uker.

Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad ved Universitet i Agder, sier det er viktig å presisere at avgjørelsen i seg selv ikke handler om brexit, selv om det er et viktig bakteppe.

– Det handler om at Parlamentet har en svekket evne til å overvåke den utøvende makt. Det som ligger i kjennelsen er at lengden på suspensjonen er for lang, sier Storbritannia-ekspert, Jan Erik Mustad.

Han påpeker at dommen fra høyesterett er historisk.

– Det er første gang i britisk historie at det er en sammenblanding av jus og politikk, sier Mustad.

BYTTET: Den konservative parlamentarikeren Philip Lee leverte sin oppsigelse i dag. Han bytter til liberaldemokratene, og det betyr at Boris Johnson har mistet flertallet i Underhuset. Video: AP Vis mer

Britiske parlamentarikere jubler over høyesteretts avgjørelse.

– Jeg ønsker avgjørelsen fra høyesterett om at suspensjonen var ulovlig velkommen. Dommerne har avvist regjeringens påstand om at å stenge Parlamentet i fem uker var vanlig praksis for å forberede en ny trontale, sier speaker i parlamentet, John Bercow.

– Som legemliggjøringen av vårt parlamentariske demokrati, må Underhuset samles med en gang.

Han snakket med partilederne tirsdag, og sier under en pressekonferanse at Parlamentet samles igjen onsdag klokka 11.30 lokal tid.

Labour-leder Jeremy Corbyn gikk på talerstolen under partiets landsmøte en drøy halvtime etter at kjennelsen fra høyesterett ble kjent.

– Han viser en forakt for demokratiet, sa Corbyn om sin politiske nemesis, statsminister Boris Johnson.

– Jeg inviterer Boris Johnson til å vurdere sin stilling, sa Corbyn til stor jubel, før han la til:

– Og blir den kortest sittende statsministeren noensinne.

BESTEMT: Opposisjonen frykter at Boris Johnson skal klare å tvinge Storbrittania ut av EU 31. oktober. Det ønsket kommenterer han i denne videoen. Video: @BorisJohnson/Twitter. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

– Har blitt avslørt

Leder for Liberaldemokratene, Jo Swinson, sier at avgjørelsen fra høyesterett bekrefter at Boris Johnson «ikke er egnet til å være statsminister».

– Han villedet dronning og land, og brakte folkets representanter til stillhet på ulovlig vis, sier Swinson, ifølge Sky News.

Labours talsperson for brexit (skyggeminister), Keir Starmer, går også i rette med statsministeren.

– En sterk dom fra retten beviser at Boris Johnson ikke bryr seg om loven. Enda en gang har han blitt avslørt. Jo fortere vi kan fortsette arbeidet med å utfordre og beseire ham, jo bedre, sier Starmer.

Det store spørsmålet er hva dette vil bety for Boris Johnson.

– Det er nok et slag i trynet på Johnson at han taper denne rettssaken i høyesterett. Han har tapt alle avstemningene i Underhuset, han har tapt denne rettssaken, han vant riktignok i Nord-Irland og England, men tapte i Skottland. Dette er et kjempeslag for hans strategi, sier Mustad.

– Hva slags konsekvenser får dette for Johnson?

– Det kan bety, som han sa på vei til USA, at han ikke utelukker at han trekker seg. Det kan jo skje, sier Mustad.

Ble bråk

Det ble bråk da Boris Johnson bestemte seg for å oppheve det britiske Parlamentet i over en måned under oppkjøringen til brexit.

Opphevingen ble tatt for retten. I forbindelse med et engelsk søksmål fastslo domstolen at regjeringen hadde rett til å suspendere nasjonalforsamlingen, mens Skottlands høyesterett mener handlingen var grunnlovsstridig.

Derfor har Storbritannias høyesterett tatt en felles ankebehandling av søksmålene.

I forkant av dagens høyesterettsavgjørelse ønsket ikke Johnson å avvise at han kunne komme til å suspendere Parlamentet igjen, dersom han tapte i høyesterett.

– Nei. Jeg mener grunnene til å holde en trontale er ekstremt gode, sa Johnson, ifølge The Guardian.

På spørsmål om han ville vurdere å trekke seg om han tapte saken, sa Johnson:

– Jeg vil vente og se hva dommerne sier, mens som jeg har sagt før, så mener jeg grunnene til å ha en trontale er veldig gode.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer