Boris Johnson har mistet flertallet: - For et sirkus

31. oktober skal britene etter planen gå ut av EU. Det gjør de neppe, mener norsk ekspert.

BYTTET: Den konservative parlamentarikeren Philip Lee leverte sin oppsigelse i dag. Han bytter til liberaldemokratene, og det betyr at Boris Johnson har mistet flertallet i Underhuset. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- For et sirkus.

Slik lyder Storbritannia-kjenner og førstelektor ved Universitet i Agder, Jan Erik Mustads, reaksjon på utviklingen i Storbritannia.

Viktig avstemning

Tirsdag ettermiddag mistet statsminister Boris Johnson flertallet sitt i Underhuset, da Phillip Lee leverte sin oppsigelse. Den konservative parlamentarikeren går over til Liberaldemokratene, da han mener det ikke lenger er mulig for ham å forsvare landets beste interesser som medlem av statsministerens parti.

- Det som foregår nå, vi har ikke sett det før. Det er taktikk og strategi som endrer seg fra time til time, sier Mustad.

Konsekvensen av at Johnson mistet flertallet i dag, er at man er et skritt nærmere nyvalg, mener Mustad. Boris Johnson uttalte så seint som i går at han ikke «ønsket» nyvalg, men seinere på kvelden kom det rapporter om at Johnson allerede hadde planer om et nyvalg, dersom han fikk Parlamentet mot seg.

Noe det altså nå ser ut til at han har fått. I kveld er det en viktig avstemning i Parlamentet som handler om å styre agendaen i Underhuset. Vinner opposisjonen og rebellene i Det konservative partiet denne avstemningen, vil de onsdag kunne presentere lovforslag som blokkerer en brexit uten avtale.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer