Boris Johnson har mistet flertallet: - For et sirkus

31. oktober skal britene etter planen gå ut av EU. Det gjør de neppe, mener norsk ekspert.

BYTTET: Den konservative parlamentarikeren Philip Lee leverte sin oppsigelse i dag. Han bytter til liberaldemokratene, og det betyr at Boris Johnson har mistet flertallet i Underhuset. Video: AP Vis mer

- For et sirkus.

Slik lyder Storbritannia-kjenner og førstelektor ved Universitet i Agder, Jan Erik Mustads, reaksjon på utviklingen i Storbritannia.

Viktig avstemning

Tirsdag ettermiddag mistet statsminister Boris Johnson flertallet sitt i Underhuset, da Phillip Lee leverte sin oppsigelse. Den konservative parlamentarikeren går over til Liberaldemokratene, da han mener det ikke lenger er mulig for ham å forsvare landets beste interesser som medlem av statsministerens parti.

- Det som foregår nå, vi har ikke sett det før. Det er taktikk og strategi som endrer seg fra time til time, sier Mustad.

EKSPERT: - Jeg synes Boris Johnson har håndtert dette dårlig, sier førstelektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EKSPERT: - Jeg synes Boris Johnson har håndtert dette dårlig, sier førstelektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Konsekvensen av at Johnson mistet flertallet i dag, er at man er et skritt nærmere nyvalg, mener Mustad. Boris Johnson uttalte så seint som i går at han ikke «ønsket» nyvalg, men seinere på kvelden kom det rapporter om at Johnson allerede hadde planer om et nyvalg, dersom han fikk Parlamentet mot seg.

Noe det altså nå ser ut til at han har fått. I kveld er det en viktig avstemning i Parlamentet som handler om å styre agendaen i Underhuset. Vinner opposisjonen og rebellene i Det konservative partiet denne avstemningen, vil de onsdag kunne presentere lovforslag som blokkerer en brexit uten avtale.

SE TV NÅ: Live fra underhuset i Storbritannia. Video: AP Vis mer

Umulig å spå valgutfall

I alle tilfeller ligger det an til nyvalg, men alt må skje raskt. Boris Johnson har suspendert Parlamentet fra mandag, og fem uker fram i tid.

- Det er to måter å oppløse Parlamentet på. Den ene, som han tenker på nå antakelig, er å få 2/3 flertall for å utstede nyvalg. Det andre er at han får mistillit, noe som krever et simpelt flertall. Det er nok sannsynlig at begge de to metodene går for å få oppløst Parlamentet, sier Mustad.

Et problem for Johnson er at han ikke er valgt av folket. Han ble valgt av partiet da Theresa May valgte å trekke seg.

- Da virker det litt snodig å tilsidesette de folkevalgtes kammer, når han ikke er valgt av folket selv, sier Mustad.

Et nyvalg virker altså svært sannsynlig, kanskje så tidlig som 14. oktober. Men hvordan et slikt valg vil slå ut, er helt umulig å si. Da Theresa May skrev ut nyvalg i 2017, trodde alle, helt inntil dagen før valget, at hun kom til å styrke sin stilling.

Det skjedde imidlertid ikke, og May mistet flertallet hun hadde. Mustad mener det er nærmest umulig å si hva som blir utfallet av et nyvalg.

- Folk bestemmer seg for noe den ene dagen, og noe annet den neste.

- Men hvor lenge kan de holde på med denne parlamentariske dragkampen?

- Det kan du si. Det lammer alt annet. Det er ingen politiske institusjoner i Nord-Irland som er i aktivitet nå. DUP er opptatt med å drive storpolitikk i London. Det er grenser for hvor lenge de kan holde på og blokkere alt annet, sier Mustad, og legger til.

- De holder på til brexit blir gjort på en måte som har flertall i de folkevalgte organene. Dragkampen vil de fortsette med til Parlamentet har vunnet. Parlamentarikerne er innstilt på å ikke tape kampen mot regjeringen.

31. oktober blir neppe stående

Nå har det altså gått tre år siden britene stemte for å melde seg ut av EU, og det er over et halvt år siden britenes opprinnelige exit-dato. Men foreløpig er man ikke noe nærmere en avtale, og så seint som i går sa Boris Johnson at Storbritannia skal ut av EU 31. oktober, med eller uten avtale. Det er neppe en dato som blir stående.

- Det blir ikke noe endelig punktum uansett, for går de ut uten avtale så må de forhandle etterpå. Jeg tviler på at det er en dato som blir stående, sånn som det er nå. Men det er så vanskelig å spå, rett og slett fordi ting endrer seg fra dag til dag. Parlamentet kan forsøke å tvinge Johnson i kne, og hvis han ikke gir dem en avtale parlamentet kan akseptere, så kan de utsette brexit i tre måneder, sier Mustad.

- De må ha stor tro på egne forhandlingsferdigheter når de mener at de kan få framforhandlet en bedre avtale, når EU har sagt at de ikke har noe å gi?

- Det er helt utrolig. Det er ingen samtaler i Brussel. Johnson sier at de er mye nærmere en avtale, men de forhandler ikke. Bløffer han, eller bløffer han ikke? EU sa direkte på Sky News i går at det ikke foregår noen forhandlinger. Likevel sier han at de er nærmere en avtale nå enn de noen gang har vært tidligere. Det er mye retorikk og skjulte agendaer.

Dagens avhopper fra det konservative partiet, Phillip Lee, gikk og satte seg på opposisjonens side mens statsminister Johnson talte til Parlamentet.

Johnson på sin side sa til Parlamentet at hele regjeringen ønsker en avtale, men at han har sagt klart fra til EU at den antidemokratiske løsningen for irskegrensen må skrotes, og at det Storbritannia er ute etter, er en frihandelsavtale. Ifølge Johnson har det klare budskapet gjort prosessen mer «rett fram»

Johnson fikk for øvrig en røff mottakelse i Parlamentet, da han ble buet på allerede etter ett minutt.