Boris Johnson kan måtte gå

Boris Johnsons tid som de konservatives leder og Storbritannias statsminister trues. Mandag blir det kjent at det stilles mistillitsforslag mot ham.

I TRØBBEL: Det konservative partiet opplyser at det blir stilt mistillitsforslag mot Storbritannias statsminister Boris Johnson. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Lunta brenner og nærmer seg dynamitten, sa Det konservative partiets tidligere leder William Hague til Times Radio forrige uke.

Og rett hadde han.

Mandag formiddag blir det kjent at over 54 partifeller har levert mistillitserklæring mot Johnson til 1922-komiteen i partiets parlamentsgruppe.

Det betyr at grensen er nådd og at det nå utløses et ledervalg i partiet. Kastes Johnson som partileder, kastes han naturligvis også som statsminister.

Mandag klokka 19.00 norsk tid skal avstemningen starte, opplyser 1922-komiteens leder Sir Graham Brady.

- Kom brått på

Rundt 30 partifeller har til nå offentlig sagt at de ikke lenger støtter Johnson som sin leder. Blant dem som også har vært åpne om at de har levert intern mistillitserklæring, er tidligere helseminister Steve Brine og en annen av partiets representanter i Parlamentet, Anne Marie Morris.

Men at allerede 54 personer nå har levert en slik erklæring, kom ganske brått på, forteller Erik Mustad, førstelektor i britiske og amerikanske studier ved Universitetet i Agder og redaktør for nettstedet britiskpolitikk.no.

- Det tyder jo på at det er stor grad av mistillit i partiet, sier han til Dagbladet.

EKSPERT: Storbritannia-ekspert Erik Mustad tror Johnson vil tviholde ved makta så lenge han kan. Foto: Trine Andersen / NTB
EKSPERT: Storbritannia-ekspert Erik Mustad tror Johnson vil tviholde ved makta så lenge han kan. Foto: Trine Andersen / NTB Vis mer

Partygate-skandalen

Bakgrunnen for misnøyen er den såkalte partygate-skandalen om arrangementer og fester som medlemmer av Det konservative partiet og statsministeren holdt under pandemien i 2020 og 2021.

Sjefgransker Sue Gray har i en nylig rapport beskrevet i detalj hvordan sammenkomster i Downing Street utartet, med deltakere som kastet opp etter overdreven drikking, fornærmet sikkerhetsvakter og ødela en barnehuske i statsministerboligens hage. Festene skjedde under de strenge coronanedstengningene i England, da britene til tider hadde forbud mot å samles for å hindre spredning av covid-19-viruset.

Gray har tatt for seg 16 tilstelninger i Downing Street og i regjeringskvartalet Whitehall under de forskjellige nedstengningene. I rapporten framgår det at Johnson holdt taler og deltok i drikkingen på festene.

AVBILDET: Johnson, her avbildet under en tilstelning i statsministerboligen i Downing Street under britenes andre lockdown. På tidspunktet var det blant annet forbudt å samles mer enn to personer fra hvert hushold. Foto: Sue Gray Report / gov.uk via Reuters
AVBILDET: Johnson, her avbildet under en tilstelning i statsministerboligen i Downing Street under britenes andre lockdown. På tidspunktet var det blant annet forbudt å samles mer enn to personer fra hvert hushold. Foto: Sue Gray Report / gov.uk via Reuters Vis mer

Slik blir avstemningen

Mistillitsavstemningen som nå vil skje, er hemmelig og Johnson trenger bare et simpelt flertall, altså over halvparten av stemmene, for å vinne, forklarer Storbritannia-ekspert Mustad.

- Så nå gjenstår det å se om han blir felt eller ikke. Hvis han ikke får flertall blant de 359 konservative, må han gå på dagen. Vinner han, blir han fredet mot en ny avstemning i ett år, sier han til Dagbladet.

Mustad forteller at det er vanskelig å si hva som nå foregår i Johnsons hode, men han er sikker på at han ikke vil gi seg med det første.

- Det har vi sett tidligere. Han tviholder ved makta og vil sitte så lenge han kan, sier Mustad til Dagbladet.

En talsmann for Johnson sier at han ser fram til avstemningen.

- Dette er en mulighet til å bli ferdig med måneder av spekulasjoner og tillate regjeringen å sette en grense og gå videre, sier talspersonen.

Statsministeren har tidligere unnskyldt seg for partygate-skandalen og sagt at han har lært leksa sin, og at han er motivert for å gå videre og vise at han er skikket som leder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer