Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Boris' siste brexit-tilbud

Boris Johnson foreslår overfor EU at Nord-Irland midlertidig skal være en del av EUs indre marked, men ikke av tollunionen. Dermed må det innføres tollkontroll.

HOLDER TALE: Statsminister Boris Johnson var full av selvironi da han talte til årsmøte i den konservative partiet. Video: AP. Vis mer

Johnson la onsdag fram sitt forslag til en ordning som kan erstatte den såkalte backstop-løsningen for irskegrensen. Forslaget er i tråd med opplysninger som var lekket ut på forhånd.

Den britiske statsministeren legger opp til at Nord-Irland skal følge EUs regelverk for mat, landbruksprodukter og varer. Slik vil han unngå at det blir ulike regler nord og sør for grensen mellom EU-medlemmet Irland og britiske Nord-Irland.

To grenser

Samtidig vil han ha hele Storbritannia – inkludert Nord-Irland – som en egen tollsone utenfor den europeiske tollunionen.

Dermed må det utføres tollbehandling på varer som transporteres over grensen, men Johnson påpeker at dette ikke trenger å skje ved eller i nærheten av grenseovergangene.

Varer som kommer fra resten av Storbritannia til Nord-Irland, må samtidig sjekkes for å forsikre at de ikke bryter med EU-reglene, som altså kommer til å gjelde i den britiske delen av øya Irland, foreslår han.

Nord-Irland, som i praksis ikke har noen grense i dag, får med Johnsons forslag to grenser: en tollgrense på land mot republikken Irland og en regulatorisk grense i Irskesjøen mot resten av Storbritannia.

BREXIT: 23. juni 2016 stemte et flertall av den britiske befolkningen for å forlate Den europeiske union. Tre år senere har de fortsatt ikke meldt seg ut av EU, og Storbritannia befinner seg i et politisk kaos. Her får du en enkel innføring i hele Brexit på 140 sekunder. Vis mer

Håper på raske forhandlinger

Johnsons mål har vært å bli kvitt den såkalte backstop-løsningen for irskegrensen som ble forhandlet fram av Theresa May. Den bandt Storbritannia i en tollunion med EU på ubestemt tid og innebar derfor ikke et klart nok brudd med unionen for Johnson og hans regjering.

I brevet til Juncker understreker den britiske regjeringssjefen nettopp det at hele Storbritannia blir et eget tollområde. Han trekker fram det å finne løsninger i tråd med fredsavtalen for Nord-Irland som det viktigste av flere elementer som ligger til grunn for forslaget.

- Jeg håper dette forslaget nå kan danne grunnlag for hurtige forhandlinger for å finne en løsning, slik at vi kan komme til enighet og Storbritannia kan forlate EU på en ryddig måte 31. oktober, avslutter Johnson sitt brev. I de første linjene minner han Juncker på at tiden er knapp fram til tidsfristen den britiske statsministeren har lovet å holde, enten det blir en avtale eller ikke.

Da Johnson talte på De konservatives landsmøte tidligere i dag sa han at «dersom EU ikke tar imot dette tilbudet, er alternativet at det ikke blir noen avtale.» I forkant har også Johnsons kontor uttalt at planen vil være et «endelig tilbud».

Irland og EU skeptiske

Selv om Johnson både i brevet og i sin landsmøtetale var påpasselig med å understrek at det ikke ville bli nye kontroller ved grensen eller like i nærheten, er det tvilsomt om forslaget hans vil bli veldig godt mottatt i EU og Irland. De har begge gjort det klart at enhver form for ny grensekontroll vil være uakseptabel.

- Vi har hele tiden sagt at et alternativ til backstop-løsningen må ivareta alle de samme funksjonene. Det betyr ingen nye grenseinstallasjoner og ingen nye kontroller. Et forslag som innebærer grensekontroller, vil i seg selv innebære vond vilje og et brudd med det Storbritannia har lovet Irland og EU de siste tre årene, sa Irlands utenriksminister Simon Coveney til The Independent før forslaget ble lagt fram.

Fra Brussel har det kommet tydelige signaler om at planer som ligner det som lekket ut mandag – om tollsentre et stykke unna grensen – vil bli møtt med en kald skulder.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling