LANGT FRAM: utenriksminister Boris Johnson tok i mot sin norske kollega Ine Eriksen Søreide i London mandag til såkalte bilaterale samtaler. De har mye å snakke om i praktiske forhold mellom Storbritannia og Norge når britene blir løsrevet fra EU. Foto: Adrian Dennis, Press Association/NTB Scanpix.
LANGT FRAM: utenriksminister Boris Johnson tok i mot sin norske kollega Ine Eriksen Søreide i London mandag til såkalte bilaterale samtaler. De har mye å snakke om i praktiske forhold mellom Storbritannia og Norge når britene blir løsrevet fra EU. Foto: Adrian Dennis, Press Association/NTB Scanpix.Vis mer

- Boris-utsagn forlenger skilsmissen med mange år

Storbritannia-ekspert: absurde utslag på hjemmebane.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Om det er Boris Johnson selv som har skapt budskapene eller det er hans tilhengerskare av britiske EU-motstandere som «klistrer» konklusjonene til sin frittalende utenriksminister, vil ikke Storbritannia-ekspert Øyvind Bratberg ha noen bastant mening om.

- Uansett får Boris Johnson «æren» eller «skylden» for to sort/hvite EU-konklusjoner som gjør kløften mellom ja- og nei-siden på hjemmesiden enda dypere. Pr. i dag hadde jeg ikke inngått noe veddemål om Storbritannia får forhandlet seg ut av EU i det hele tatt.

- Og det blir i alle fall ikke med endelig virkning fra D-dagen 29. mars 2019, sier Bratberg til Dagbladet før den hardt pressede statsminister Theresa May tallfester Storbritannias tilbud foran skilsmisseforhandlingene, som etter planen starter 14. desember.

Tror på løsning

Ifølge NTB lyktes ikke Storbritannia og EU å kommer til enighet om brexit-vilkårene mandag. EU har tidligere signalisert at mandag var siste frist, dersom det skulle bli aktuelt for EU å gjøre et vedtak før jul om å åpne fase to av forhandlingene.

EU-kommisjonens president, Jean-Claude Juncker, sa på en pressekonferanse mandag at han tror partene vil finne en løsning innen jul. Også Storbritannias statsminister Theresa May er positiv.

- Vi vil samles før slutten av uka og er svært positive til at vi vil klare dette sammen, sier May.

SKULDERKLAPP: EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker gir Storbritannias statsminister Theresa May et klapp på skulderen før alvorsparten de to i mellom startet i Brüssel mandag. Foto: John Thys, AFP/NTB Scanpix.
SKULDERKLAPP: EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker gir Storbritannias statsminister Theresa May et klapp på skulderen før alvorsparten de to i mellom startet i Brüssel mandag. Foto: John Thys, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Tar mange flere år

- Det eneste jeg er sikker på nå, er at skilsmissen ikke er gjennomført i praksis fra 29. mars om snaut halvannet år. Det første anslaget var en overgangsperiode på to år i tillegg mellom EU, Storbritannia, EØS-land og øvrige parter. Det kommer til å ta mange flere år enn det, spår Bratberg, som er førstelektor ved Institutt for samfunnsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Etter en opphetet valgkamp vedtok britene for halvannet år siden med 51,9 prosent av stemmene at Storbritannia skal melde seg ut av EU.

Med en stor nasjon delt på midten har ikke forberedelsene til forhandlingene med EU vært mindre opphetede.

- Absurde utslag

- Tolkningen av to av utenriksministerens kronargumenter for at Storbritannia må komme seg ut, har skapt voldsomme motbakker i opinionen og absurde utslag i debatten mellom ja- og nei-siden selv etter folkeavstemmingen. Britene har oppdaget at debatten foregår på to nivåer uten at det har gjort situasjonen lettere: det ene er debattnivået i Brüssel og det andre på hjemmebane, der folket er delt.

- Der har ikke regjeringen maktet å skape noen forsoning i det hele tatt, mener Øyvind Bratberg.

Han mener tilhengerne av utmelding sitter med en urokkelig konklusjon av utenriksministerens hovedargumentasjon selv et par år etter.

- Slik medløperne har forstått Boris Johnson, kom han med et løfte i valgkampen om at Storbritannia tilnærmet kostnadsfritt skal greie å sikre full markedsadgang i Europa for egen hånd. En slik konklusjon er selvsagt ikke riktig, kommenterer Bratberg.

Og etter folkesavstemningen peker Storbritannia-eksperten på et argument som har slått ut på motsatt side for utenriksministeren.

Minst 500 milliarder

EUs siste krav er at Storbritannia legger inn 86,4 milliarder euro (om lag 850 milliarder kroner) for å få til en lykkelig skilsmisse.

Storbritannias skilsmissetilbud har økt fra rundt 20 milliarder euro til mellom 45 og 55 millioner euro (om lag 500 milliarder kroner).

- Boris Johnsons utsagn blir tolket som dette er sponsorpenger direkte fra den britiske statskassa til de gjenværende EU-landene. Dette er også feil. En betydelig del av disse beløpene er fordeler som de andre allerede har betalt eller forpliktet seg til, og som gir Storbritannia egne fordeler de måtte finanisert uansett.

- Hva kan Storbritannias utmelding bety for de 20 000 nordmennene som bor der og de 14 000 britene som bor i Norge ?

- Alt som går automatisk nå, må forhandles om på nytt: handelsvirksomhet, reiser, kultursamarbeid, oppholdstillatelser. Nei, Storbritannias selvstendige liv i Europa blir ikke klart til 29. mars 2019.