Boris vasker hvitere

Det var våren 1994 i Budapest og toppmøte i KSSE. Vi var mange journalister som prøvde å komme på verbalt skuddhold av den russiske presidenten uten å lykkes. I ettertid kan det vise seg at det kan skyldes at Boris Jeltsin var på shopping i den ungarske hovedstaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For det er fra dette besøket Jeltsin selv signerte et kredittkortbilag. «B.N. Jeltsin» står det på bilaget, ifølge sveitsiske etterforskningskilder. Denne underskriften er den heteste «smoking gun» som peker mot presidenten.

Det er to skandaler som nå ryster Boris Jeltsin, hans familie, og hele det politiske establishmentet i Russland. Timingen er elendig, for skandalene kommer tre måneder før et parlamentsvalg og ni måneder før presidentvalget neste sommer. Den ene handler om at Boris Jeltsin og hans to døtre har disponert en konto som tilhører det sveitsiske byggefirmaet Mabetex, som fikk den attraktive jobben med å pusse opp Kreml. Det var dette firmaets konto Jeltsin brukte da han handlet i Budapest. Sju millioner kroner skal Jeltsin-familien ha brukt av denne kontoen. Kontoen er angivelig en takk fra det sveitsiske byggefirmaet for at det fikk kontrakten.

  • Den andre skandalen handler om hvitvasking av enorme beløp gjennom Bank of New York. Ifølge avisa USA Today skal enorme summer av de hvitvaskede pengene stamme direkte fra lån gitt til Russland fra Det internasjonale pengefondet, IMF. Boris Jeltsins datter Tatjana Dyashenko skal ifølge amerikanske etterforskningskilder være direkte involvert i denne pengevaskingen. Hun er elskerinnen til Russlands rikeste mann, Boris Berezovskij, som er Boris Jeltsins viktigste finansielle støttespiller. Tidligere finansminister Anatolij Tsjubais er også knyttet til hvitvaskingen av pengene.
  • «Det vi oppdager, er samspillet i det tidligere Sovjetunionen mellom den politiske eliten, finansoligarkene og mafiaen. Saken med Bank of New York viser at disse samarbeider som en del av en global operasjon for hvitvasking av penger,» sier en etterforsker til Financial Times. Omfanget av svindelen, og det at så mange mennesker nær Jeltsin skal ha deltatt, gjør at presidenten selv i det minste må ha visst hva som har foregått.
  • Det er ikke eksistensen av korrupsjon og hvitvasking av penger som sjokkerer, for det har både vanlige russere og observatører tatt for gitt. Det som sjokkerer, er det som ser ut til å være omfanget av svindelen. Hvis tallene er riktige, er mer enn halvparten av pengene Russland har fått i lån av IMF - 162 milliarder kroner - stjålet av politikere og deres finansielle støttespillere. Bildet som tegnes av Jeltsin selv og hans regime er at noen få utvalgte har skaffet seg enorme rikdommer på millioner av lutfattige menneskers bekostning.
  • Det er ille. Men det som er enda verre, er at bildet stemmer med mange av de politiske krumspring Boris Jeltsin har foretatt seg som president. Da Jeltsin i fjor høst sparket Jevgenij Primakov som statsminister, var det mange som mente at det skyldtes at han ga grønt lys til å etterforske den økonomiske virksomheten til Jeltsins nærmeste. Riksadvokaten fikk gå så langt at han begjærte fengsling av - den riktignok uformelle svigersønnen - Boris Berezovskij. Også sparkingen av statsminister Sergej Kirienko et halvt år tidligere kan ha hatt sammenheng med at han åpnet for å trå Jeltsins venner for nært.
  • Den russiske riksadvokaten Jurij Skuratov ble dessuten suspendert fra sin stilling i vår. Det var etter at et bilde av ham i seng med to kvinner dukket opp i en av Boris Berezovskijs aviser. Hensikten var åpenbart å ødelegge mannen som sterkest har stått på for å etterforske den økonomiske aktiviteten til Boris Jeltsin og hans nærmeste. I avisa Corriere della Serra i går beskyldte Skuratov Jeltsins medarbeidere for å hindre etterforskning av korrupsjon.
  • Nå er ballen spilt over til sveitsiske, amerikanske og også britiske etterforskere. Det gjør at Jeltsin og hans folk ikke lenger i samme grad har kontroll over hva som skjer. Det kan ende med at Jeltsin går inn i historien, ikke som den revolusjonshelten han også var, men som en omvendt Robin Hood. I så fall vil ingen som har stått Jeltsin nær ha noen sjanse i neste års presidentvalgkamp. Da er favoritten Jevgenij Primakov.