Sjokktall fra Borneo:

Borneos orangutangbestand redusert med 100 000 på 16 år

Mer enn 100 000 utrydningstruede orangutanger har dødd eller blitt drept på Borneo de siste 16 årene, ifølge ny studie.

OMFAVN: En babyorangutang på Borneo sitter i fanget til sin mor. Foto: Bazuki Muhammad/ Reuters, NTB Scanpix
OMFAVN: En babyorangutang på Borneo sitter i fanget til sin mor. Foto: Bazuki Muhammad/ Reuters, NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskerne sier i studien publisert i Current Biology at den mest dramatiske nedgangen i antall orangutanger skjedde i i områder med avskoging, altså der deres naturlig habitat forsvant.

Men studien avslørte også at store deler av orangutangbestanden forsvant fra områder hvor skogen fortsatt står.

Mye jakt

- Ulovlig jakt er en av verdens største organiserte kriminaliteter, på nivå med narkotika- og våpenhandel, sier presseansvarlig i WWF Verdens Naturfond, Heidi Katrine Bang, til Dagbladet.

Hun legger til at også andre dyr, som elefant, neshorn og pangolin blir jaktet ulovlig.

- Dyrene blir drept for medisinske ressurser, som ikke er har dokumentert effekt, eller som souvenirer, mat eller kjæledyr, sier Bang.

Det som skremmer forskerne er hvor mange orangutanger som forsvant fra områder det fortsatt er skog. Den stående teorien er at orangutangene blir jaktet og drept fordi de spiser avlinger.

Forskerne mener derfor de med dette kan bekrefte tidligere teorier om at jakt har spilt en stor rolle i orangutangenbestandens dramatiske nedgang.

Professor Serge Wich ved Liverpool John Moore University tok del i studien, og sier til BBC at orangutanger som kommer i konflikt med mennesker i utkanten av plantasjene, blir drept.

- Det er sjokkerende og unødvendig. De spiser kanskje bøndenes frukt, men de er ikke farlige, sier Wich.

Rødlistet art

Det finnes tre arter orangutangarter og alle er merket som kritisk truet på IUCNs rødliste. I 1973 anslo man at bestanden var nesten 300 000 dyr.

- Det er veldig dramatiske tall vi ser. Hvis utviklingen fortsetter, anslår man at bestanden vil være på 47 000 individer i 2025, sier Bang

Hovedårsaken til at orangutangbestanden på Borneo forsvinner er at habitatet deres forsvinner, sier Bang.

Forskerne i studien anslår at omtrent 50 % av avdøde orangutangene ble påvirket av det utbredte utvinningen av naturressurser i området. Utvinning består i stor grad av palmeolje, tømmer, papir og gruvedrift. Dette reduserer orangutangens naturlige habitat.

- Borneo-orangutangen krever store områder for å finne mat. Når regnskogen forsvinner, eller blir stykket opp, så blir det vanskeligere å finne mat, sier Bang.

Andre årsaker til at bestanden av orangutanger på Borneo går ned er jakt, klimatiske endringer og konflikter mellom mennesker og dyr.

Verdens dyr halvvert på 40 år

Det er ikke bare orangutanger som har hatt en dramatisk nedgang i antall individer.

Bestander av verdens pattedyr, fisk, reptiler og fugler har krympet med 58 prosent mellom 1970 og 2012. Hovedårsaken er at dyrene mister habitatene sine, skriver World Wildlife Federation i sin årlige rapport, Living Planet Report.

Wich sa til BBC at de ikke hadde ventet å se så store tap av orangutanger i områder hvor skogen fortsatt står.

Avskoging kan føre til at ytterligere 45 000 orangutanger forsvinner i løpet av de neste 35 årene, i følge studien.​​