GRANITT: Bornholm består for en stor del av granitt, som nå viser seg ikke å være av samme type som i Sør-Sverige, men derimot deler kjemisk sammensetning og alder med granitt funnet i Sør-Amerika. Her innsjøen Hammersø. Foto: Michal Fludra / Zuma / NTB Scanpix
GRANITT: Bornholm består for en stor del av granitt, som nå viser seg ikke å være av samme type som i Sør-Sverige, men derimot deler kjemisk sammensetning og alder med granitt funnet i Sør-Amerika. Her innsjøen Hammersø. Foto: Michal Fludra / Zuma / NTB ScanpixVis mer

- Bornholm har trolig vært en del av Sør-Amerika

Klippene på den danske øya tyder på det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den danske øya Bornholm har med stor sannsynlighet en gang vært del av Sør-Amerika. Det hevder geologen Tod Waight ved Københavns universitet ifølge Videnskab.dk.

- Det ser ut til at Bornholm var en del av Sør-Amerika - eller at Sør-Amerika var en del av Bornholm, avhengig av hvordan man ser på det, sier Waight om studien, som er publisert i tidsskriftet Lithos.

Karakteristiske klipper Bornholm ligger i Østersjøen, sør for Skåne i Sverige og et godt stykke øst for det øvrige Danmark. Øya har noen karakteristiske klipper som forskerne hittil har gått ut fra er av samme opprinnelse som dem man finner på det svenske fastlandet.

Det viser seg nå ikke å stemme. De fleste klippene er mer kjemisk komplekse og har opprinnelse fra et helt annet kontinent, ifølge Waight.

- Våre undersøkelser tyder på at all granitt på Bornholm er ca. 1,45 milliarder år gammel. Det betyr at det er deler av øya som er yngre enn vi trodde, sier han i en video på Underground Channel.

Superkontinent Klippene er ikke mye forsket på, sist gang var på 1930-tallet. Waight har tatt nye prøver av granitten, og finner at den deler kjemisk sammensetning og alder med den man finner på det søramerikanske kontinentet.

Som kjent er alle kontinentene i sakte drift, og jordoverflata har tidligere sett svært annerledes ut enn nå; blant annet har alle kontinentene flere ganger tidligere vært samlet i superkontinenter som Pangea (200-300 mill. år siden) og Columbia (1,2-1,8 mrd. år siden).

HANG SAMMEN: I superkontinentet Columbia hang sørlige Skandinavia sammen med landmassen Amazonia, ifølge en utbredt teori. Det er i så fall forklaringen på Bornholm og Sør-Amerikas felles forhistorie. Grafikk: Erlend Bjørtvedt / Wikimedia Commons
HANG SAMMEN: I superkontinentet Columbia hang sørlige Skandinavia sammen med landmassen Amazonia, ifølge en utbredt teori. Det er i så fall forklaringen på Bornholm og Sør-Amerikas felles forhistorie. Grafikk: Erlend Bjørtvedt / Wikimedia Commons Vis mer

En populær teori om superkontinentet Columbia er at sørlige Skandinavia den gang Bornholm ble dannet, for 1,45 milliarder år siden, lå inntil landmassen Amazonia og hang sammen med det som i dag er Venezuela og Brasil - en teori forskeren slutter seg til.

Waight understreker på den annen side at det er vanskelig å vite noe sikkert om hvordan jordoverflata så ut for halvannen milliard år siden.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram