Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Børre Knudsen er død

Prest Børre Knudsen (76), som ble landskjent for sin kamp mot abort, døde søndag.

DØDE I DAG:  Presten Børre Knudsen døde søndag. Han ble 76 år gammel.  Foto: Lise Åserud / SCANPIX.
DØDE I DAG: Presten Børre Knudsen døde søndag. Han ble 76 år gammel. Foto: Lise Åserud / SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den omstridte presten og abortmotstanderen Børre Knudsen, døde søndag i sitt eget hjem med familien rundt seg. Han ble  76 år gammel.

- Jeg har nettopp mottatt det triste budskap at vår kjære Børre Knudsen døde stilt og rolig i sitt hjem i Meistervik i dag tidlig kl. 08, forteller prest Olav Berg Lyngmo til Dagen.

Begravelsen vil foregå fra familiens hjem, med bare den næreste familien til stede, ifølge Lyngmo.

Den kompromissløse abortmotstanderen har i en årrekke markert seg med aksjoner mot abort og motstand mot liberale synspunkter i Den norske kirke.

Film og ærespris I år ble ble dokumentarfilmen om Børre Knudsens liv, «En prest og en plage», vist på norske kinoer.

Styret i Karmel-Instituttet vedtok i år også enstemmig å tildele Børre Knudsen en ærespris på 100.000 kroner for hans kamp for barnet i mors liv, skriver Dagen.

Fikk Parkinson Børre Knudsen fikk sykdommen Parkinson for mer enn syv år siden og valgte å trekke seg som biskop i det uavhengige Strandebarm prosti i 2008.

Børre Knudsen la ned embetet etter at fri abort ble lovfestet i 1978. Året etter valgte han å legge ned den statlige delen av embetet som sokneprest i Balsfjord. Selv om han fortsatte å utføre de kirkelige handlingene, nektet han å motta lønn fra staten.

Ludvig Nessa På store deler av 1980- og 1990-tallet iscenesatte han flere protestaksjoner, særlig sammen med presten Ludvig Nessa. De aksjonerte i form av salmesang og bønn ved gynekologiske avdelinger ved flere sykehus, foretok symbolske fosterbegravelser og brukte fosterdukker innsmurt i ketsjup som virkemidler i forskjellige sammenhenger.

Strandebarm Prosti Sammen med prestene Per Kørner, Ludvig Nessa og Ragnar Andersen, opprettet Børre Knudsen på slutten av 80-tallet et preste- og menighetsnettverk som de kalte for Strandebarm Prosti. I 1997 ble dette netterket utvidet, da Finnmarksprestene Arne Thorsen og Olav Berg Lyngmo brøt tilsynet med biskop Ola Steinholt på grunn av hans standpunkt i homofilispørsmålet.

Sammen med de andre prestene i «Strandebarm Prosti» valgte å de å utpeke og vigsle Knudsen til alternativ «motbiskop». Han fikk da tittelen biskop av «Strandebarm prosti av Den norske kirke i eksil».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!