Børre Knudsen er død

Prest Børre Knudsen (76), som ble landskjent for sin kamp mot abort, døde søndag.

DØDE I DAG:  Presten Børre Knudsen døde søndag. Han ble 76 år gammel.  Foto: Lise Åserud / SCANPIX.
DØDE I DAG: Presten Børre Knudsen døde søndag. Han ble 76 år gammel. Foto: Lise Åserud / SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den omstridte presten og abortmotstanderen Børre Knudsen, døde søndag i sitt eget hjem med familien rundt seg. Han ble  76 år gammel.

- Jeg har nettopp mottatt det triste budskap at vår kjære Børre Knudsen døde stilt og rolig i sitt hjem i Meistervik i dag tidlig kl. 08, forteller prest Olav Berg Lyngmo til Dagen.

Begravelsen vil foregå fra familiens hjem, med bare den næreste familien til stede, ifølge Lyngmo.

Den kompromissløse abortmotstanderen har i en årrekke markert seg med aksjoner mot abort og motstand mot liberale synspunkter i Den norske kirke.

Film og ærespris I år ble ble dokumentarfilmen om Børre Knudsens liv, «En prest og en plage», vist på norske kinoer.

Styret i Karmel-Instituttet vedtok i år også enstemmig å tildele Børre Knudsen en ærespris på 100.000 kroner for hans kamp for barnet i mors liv, skriver Dagen.

Fikk Parkinson Børre Knudsen fikk sykdommen Parkinson for mer enn syv år siden og valgte å trekke seg som biskop i det uavhengige Strandebarm prosti i 2008.

Børre Knudsen la ned embetet etter at fri abort ble lovfestet i 1978. Året etter valgte han å legge ned den statlige delen av embetet som sokneprest i Balsfjord. Selv om han fortsatte å utføre de kirkelige handlingene, nektet han å motta lønn fra staten.

Ludvig Nessa På store deler av 1980- og 1990-tallet iscenesatte han flere protestaksjoner, særlig sammen med presten Ludvig Nessa. De aksjonerte i form av salmesang og bønn ved gynekologiske avdelinger ved flere sykehus, foretok symbolske fosterbegravelser og brukte fosterdukker innsmurt i ketsjup som virkemidler i forskjellige sammenhenger.

Strandebarm Prosti Sammen med prestene Per Kørner, Ludvig Nessa og Ragnar Andersen, opprettet Børre Knudsen på slutten av 80-tallet et preste- og menighetsnettverk som de kalte for Strandebarm Prosti. I 1997 ble dette netterket utvidet, da Finnmarksprestene Arne Thorsen og Olav Berg Lyngmo brøt tilsynet med biskop Ola Steinholt på grunn av hans standpunkt i homofilispørsmålet.

Sammen med de andre prestene i «Strandebarm Prosti» valgte å de å utpeke og vigsle Knudsen til alternativ «motbiskop». Han fikk da tittelen biskop av «Strandebarm prosti av Den norske kirke i eksil».

FAKTA OM BØRRE KNUDSEN:

* Født 24. september 1937. Gift med Ragnhild Knudsen, fem barn.

* Utdannet teolog, sogneprest i Balsfjord fra 1971.

* Frontfigur i kampen mot selvbestemt abort sammen med presten Ludvig Nessa.

* Etter at loven om selvbestemt abort ble vedtatt i 1978 nedla Knudsen sitt embete i statskirken. Han fortsatte som forkynner og sjelesørger i menigheten. Han ble fradømt embetet i 1982 etter at staten hadde anlagt sak om tjenesteforsømmelse.

* Knudsen og Nessa stiftet sammen med Per Kørner det såkalte Strandebarm Prosti, en sammenslutning av prester som er uenig med Den norske kirke blant annet om abortloven og homofili.
Kilde: NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer