Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Borrelås-krig om hærens nye luer

Kritikere frykter at soldatene vil feste andre ting enn hærens merke i panna...

BORRELÅS? Kongemerket er festet til lua med noe som antas å være en borrelås. Det faller ikke i smak hos soldatene. Faksimile: Facebook
BORRELÅS? Kongemerket er festet til lua med noe som antas å være en borrelås. Det faller ikke i smak hos soldatene. Faksimile: Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hæren har offentliggjort sine første bilder av den foreslåtte feltlua. Den gamle feltlua er fra 1951 med øreklaffer og skal byttes ut.

På Facebook går nå debatten friskt. Mange liker utkastet, men flere mener borrelåsen som skal feste kongens merke til pannebrasken på unge soldater må droppes for gammeldags nål og tråd.

Ikke glad for borrelås En skriver:

«Hva er egentlig pointet med borrelås på luemerket? Er det for å demonstrere at kongen er godt oppi åra, så de skal slippe å sy dem om i løpet av noen få år?»

Ikke alle soldater er bare opptatt av kuler og krutt. Flere bekymrer seg for om nykommeren matcher dagens uniformer. Noen vil heller beholde dagens lue og fyrer løs:

«Seriøst det styggeste plagget jeg har sett i forbindelse med det norske militæret.»

Kritikken lyttes til, men lua har nok kommet for å bli, selv om det gjenstår noen justeringer.

- Dette er noe som vi har diskutert en stund, ikke noe vi bare trekker opp av en.... hatt, om du skjønner hva jeg mener, sier Arne O. Hagtvedt. 

Hagtvedt sitter i hæren uniforms- og tradisjonsråd og er med å utvikle den nye lua.

- Misforstår Han lover at borrelåsen blir mindre dominerende enn på utkastet som presenteres for soldatene i dag. I tillegg avvæpner han dem som tror borrelåsen henger sammen med kongens alder.

- Flere misforstår dette med luemerket som man ser på bildet. Dette er hærens emblem, ikke et kongemerke, slik flere kommenterer, sier Hagtvedt.

- Vi prøver ut borrelås fordi vi har fem forskjellige luemerker i forsvaret. Det blir også lettere når vi har sivile som kles opp i uniform i utlandet. Også for våre soldater i utlandet, som ofte har egne emblemer.

Hagtvedt kaller stilen på lua for «feltlue».Han er ikke bekymret for at ivrige soldater fester andre ting enn hærens emblemer i panna.

- Det skal selvfølgelig ikke være en masse artige private ting der, men det tror jeg ordner seg. Det har ikke skjedd på andre borrelåser på uniformene, sier Hagtvedt.

OGSÅ I LYS KAMMO
OGSÅ I LYS KAMMO Vis mer